Olaszokkal is teszteltük: valóban igazi déli a pizza is, a hangulat is.
Budapesten nincs hiány pizzázókból, Budán járva is minden sarkon van egy. Ha valaki az eredeti, dél-olasz ízeket szeretné visszaidézni, annak sem kell messzire mennie, mert nápolyi pizzázóból is egyre többet nyitnak, ráadásul eredeti olasz liszttel, paradicsommal, burrátával dolgoznak. Na de mit mond egy olasz? Valóban van olyan jó az itthoni pizza, mint az ottani?
Egyik tesztelőnk Federico volt, egyenesen Pugliából. A Margit körúti IGEN pizzériába vittem el, egy megbeszélésre. Bár este szinte lehetetlen asztalfoglalás nélkül itt enni, kora délután még nem kell telefonálni, elég, ha simán besétálunk. A hely maga puritán, akár egy tipikus nápolyi pizzázó. Maradona kép a falon, némi visszafogott díszítés, nagy tükör, hátul pedig a kemence, ahol ketten készítik a pizzákat.
Hárman – két magyar és egy olasz felállásban – érkeztünk, természetesen pizzát kértünk. Az olasz egy Margheritát, D.O.P minősítésű – eredetvédett – bufala mozzarellával. Már látványra is csodás volt minden az íz pedig még annál is jobb. “Molto buona” – összegezte Federico a vacsorát, ami őszinte elismerés volt a részéről. Desszertnek tiramisut választottunk, az epres-limoncellós verzióban – ez is isteni volt. Bár az árak elég borsosak, egy pizza ára feltéttől függően 2390 és 3890 Ft között mozog, de a minőség miatt visszajövünk majd.
Később a pizza szakácsokkal beszélgetve megtudtam, hogy ők a kezdetektől itt dolgoznak, sőt, igazából csak átköltöztek egyik helyről a másikra, mert korábban a Madách téren működött az étterem. Szerintük kicsit már túl nagy a kínálat pizzázókból Budapesten, de azért nem panaszkodnak, hiszen az igény is nagy. Szívvel-lélekkel készítik a pizzákat, emiatt is sok a visszajáró vendég, magyarok és külföldiek vegyesen. Az IGEN-ben az Associazione Verace Pizza Napoletana (Nápolyi Pizzaszövetség) által előírt technikával dolgoznak, amit a bejáratnál is feltüntettek a vendégeknek.