2024. június 13., csütörtök
19.3 C
Budapest

Budai gimnazisták a legjobb szónokok között

Élni akarom az életemet, nem dokumentálni: 30 versenyző küzdött meg a Kárpát-medence legjobb szónoka címért, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem dísztermében.

A Magyar Nyelvtudományi Társaság, a Magyar Nyelvőr Alapítvány, az ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszék szervezésében megvalósuló, nagyszabású szónokversenyen Jackie Kennedy szólását kellett megcáfolni vagy megerősíteni. Öszesen 5 perc állt az ifjú szónokok rendelkezésére.

Csak úgy röpködtek a metaforák és hasonlatok. A nagyívű víziók végén egy budaörsi fiatalember vitte haza az első helyezettnek járó kupát és a 100.000 forintot. Kovács Dániel, az Illyés Gyula Gimnázium tanulója vehette át a díjat. A 2. helyezett Urbán Máté, a budapesti Szent István Gimnázium tanulója, a harmadik Ferenc Bettina, a székelyudvarhelyi Benedek Pedagógiai Líceum tanulója lett.

A budai gimnazisták közül a legjobb 30-ba jutott Erdős Luca, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium tanulója és Karli Márton, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanulója.

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezető egyetemi docense volt a zsűri elnöke, aki lapunknak elmondta, hogy a résztvevők nagy száma és az esemény színvonala bizonyítja, hogy remek szónokok vannak a mai fiatalok között is. Bár sokan azt gondolják a fiatalok közül, hogy a közösségi média világa elveszi a lehetőséget attól, hogy megéljék a mindennapokat, vannak, akik úgy gondolják, hogy az egyén felelőssége az, hogy mértékletességet tanúsítson.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Együttműködő Nemzet Program jóvoltából a határon túli magyar települések iskolásai is részt vettek a nagyszabású szónokversenyen, melynek helyi és regionális döntői már hónapokkal ezelőtt lezajlottak, akik közül a legjobbak jöttek el szombaton Budapestre.

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...