2024. június 13., csütörtök
21.4 C
Budapest

Egy övezet, egy út konferencia Budapesten

Kína és Magyarország között 2010-től, a keleti nyitás program elindulásával vált szorossá a kapcsolat. A Xinhua Institute által rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Magyarország és Kína közötti együttműködés megerősítésének, valamint fenntartásának fontossága volt a fő téma.

Az egy övezet, egy út program célja, hogy a két ország megismerje a másik nemzet kultúráját, ezzel is szorosabbá téve a már meglévő kapcsolatokat. „Az ázsiai országok megerősödése a nyugati dominancia végét jelenti, ami egy új, több pólusú világhoz vezet. Az egy övezet, egy út kezdeményezése az új világrend alapja is lehet” – hangzott el többek között. Az Eurázsia fórum lehetőséget kínál arra, hogy gazdasági, kereskedelemi, kulturális, oktatási és technológiai szempontból összehozza az európai és az ázsiai országokat.

Az Eurázsia ismeretterjesztő magazin bemutatja a kontinenst, és ezt olvasva kellően tájékozott lesz az is, aki még nincs tisztában a térség adottságaival.

Az egy övezet, egy út kezdeményezés, valamint ez a konferencia is a másik kultúra alapos megismertetését tűzi ki célul. Ezzel egyébként azt is elérhetik, hogy a magyar társadalom nyitottabbá válik Kína iránt.

A hazai közlekedés fejlesztéséhez is érkezik támogatás Kínából – erre is kitért Liu Gang, a Xinhua Institute elnöke. A Budapest-Belgrád vasúthálózat építése jelenleg is zajlik, cél az utazási idő csökkentése, és a könnyebb megközelíthetőség, ami nem csak kereskedelmi előnyökkel, hanem a turizmus fellendülésével is jár majd.

A kínai vállalatok, mint például az elektromos autókat gyártó világcég, a BYD megjelenése, terjeszkedése a gazdaság erősödését és a digitalizáció fellendülését is eredményezi Magyarországon. A különböző technikai vívmányok és újítások behozatala már korábban is emelte Magyarország technológiai színvonalát – hangzott el a konferencián.

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...