Már nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő minőségű hotelek vannak Magyarországon – mondta Kiss Róbert Richard turisztikai kommunikációs szakértő, majd hozzátette: amikor a TOP 50 magyarországi hotel kiadványt annak idején megalkották, még nem tudtak 100 jó szállodát összeszedni. Most a Michelin az éttermeken kívül 42 magyarországi szállodát is díjazott.
A Four Seasons Hotel Gresham Palace és a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel (Budapest)kétkulcsos minősítést kapott, az alábbi 11 kiváló hotel pedig egykulcsos minősítést tudhatmagáénak: Anantara New York Palace Budapest, Dorothea Hotel (Budapest), Hotel ClarkBudapest, Kimpton Bem Budapest, Kozmo Hotel Suites & Spa (Budapest), Párisi Udvar HotelBudapest, Verno House (Budapest), W Budapest, BOTANIQ Castle of Tura, Hotel Petit Bois(Balatonfüred), valamint Platán Manor Tata).
29 hazai szálloda szerepel továbbá a Michelin által ajánlott, kivételes élményt nyújtóhelyszínek között: Natura Hill Zebegény, Pest-Buda Design Hotel (Budapest), Aria HotelBudapest, Kástu by Pajta (Őriszentpéter), Hotel Rum Budapest, Baltazár Budapest – BoutiqueHotel, Hotel Collect, Andrássy Kúria & Spa (Tarcal), LUA Resort (Balatonfüred), Al HabtoorPalace Budapest, Aurea Ana Palace (Budapest), Hotel Vinifera Wine & Spa (Balatonfüred),Minaro Hotel Tokaj, BoHo Hotel Budapest, Avalon Resort & Spa (Miskolctapolca), PalatinusBoutique Hotel (Pécs), Hotel GIN Budapest, Mandilla (Köveskál), Sirius Hotel (Keszthely), LePrimore Hotel & Spa (Hévíz), Viale Boutique Hotel (Villány), Natur Lodge Tiszafüred, Noir Hotel(Szeged), Art Hotel Szeged, Riva Prestige Hotel (Szeged), Turul Boutique Rooms & Apartment(Szarvas), Mövenpick Balaland Resort Lake Balaton (Szántód), H11 Rooms (Esztergom) és az1552 Boutique Hotel (Eger).

A világ vezető éttermi kalauza idén először díjazta a magyarországi hoteleket MICHELIN Keyminősítéssel. A rendszer a szállodák Michelin-csillagának számít, és a vendégfogadás, a design, a kiszolgálás és a helyszínhez való hiteles kapcsolódás kiválóságát ismeri el. A MICHELIN Guide már 2024-ben is megjelentette első magyarországi szállodai ajánlásait, de MICHELIN-kulcsokat először ítéltek oda hazai szálláshelyeknek. A nemzetközi program célja, hogy világszerte kiemelje azokat a hoteleket, amelyek egyedülálló élményt, személyes hangvételt és kimagaslóminőséget nyújtanak. „Ez az óriási elismerés új szintre emeli a magyar turizmus nemzetközi megítélését. A MichelinKey-díjak nemcsak a kitüntetett hotelek számára jelentik a kiválóság visszaigazolását, hanem Magyarország turisztikai márkáját is erősítik”– mondta Csendes Olivér, a Visit Hungaryvezérigazgatója.
Az éttermek közül a következők kaptak díjat:
A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2025. évi díjazottjai:
Két Michelin-csillagos étterem
Megőrizte 2 Michelin-csillagát:
- Platán Gourmet ‒Tata
- Stand ‒ Budapest
Egy Michelin-csillagos étterem
Valamennyi korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot:
- 42 ‒ Esztergom
- Salt ‒ Budapest
- Costes ‒ Budapest
- Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest
- Babel ‒ Budapest
- Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest
- Essencia ‒ Budapest
- Pajta ‒ Őriszentpéter
Bib Gourmand:
Új Bib Gourmand éttermek:
- 94’ konyha & bár ‒ Budapest
- Cabrio ‒ Budapest
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
- Iszkor ‒ Mályinka
- Újváros Bisztró ‒ Szarvas
- N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest
- Goli ‒ Budapest
- Platán Bisztró ‒ Tata
- Macok ‒ Eger
- Morzsa ‒ Pécs
- Casa Christa ‒ Balatonszőlős
- Sparhelt ‒ Balatonfüred
- Kistücsök ‒ Balatonszemes
- Anyukám mondta – Encs
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):
Idén először ajánlást elért éttermek:
- Bibo Budapest‒ Budapest
- Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr
- Fausto’s ‒ Budapest
- Lokal at the lake ‒ Fonyód
- Majorelle ‒ Budapest
- PADI ‒ Rátka
- Petrányi Csopak ‒ Csopak
- Tiszavirág ‒ Szeged
Zöld csillag:
Új Zöld csillagos étterem:
- Pajta‒ Őriszentpéter
Megőrizték Zöld csillagukat:
- Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló
- Onyx Műhely ‒ Budapest
- Salt ‒ Budapest
- Villa Kabala – Szigliget
- Natura Hill ‒ Zebegény
Különdíjak:
Young Chef Award 2025:
Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs
Service Award:
Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest
Sommelier Award:
Varga Norbert ‒ Stand, BudapestOpening of the Year Award 2025: PADI ‒ Rátka