2024. június 13., csütörtök
21.4 C
Budapest

Macik mindenütt: új kiállítás nyílt a Blitz Galériában

A Margit körúti Blitz Galéria mindig izgalmas kiállításokkal csalogatja be a nézőket.

A galéria tulajdonosa Kováts Lajos (aki a Noon Azaki művésznevet használja már vagy 15 éve) nemrég 108 Buddha képet festett egy kiállításra, míg most 20 maci festménye látható a termekben.

Voltak már itt más kiállítások is, de a galériatulajdonos elismerte, hogy legszívesebben a saját képeit látja a falakon.

A mostani tárlatot a népszerű Ungváry Krisztián nyitotta meg. Most sem okozott csalódást, a medvékről is tartott egy izgalmas kiselőadást. Beszélt városokról, melyek címerében szerepel a medve (például Berlin ilyen), arról, hogy a medve, mint totemállat nagyon erősen ott volt minden civilizációban.

Elmondta, hogy a plüssmedvék első szériáját 55 PB (55 centis plüss bear/medve) néven, a 20. század elején Margarete Steiff játékkészítő műhelyében alkották. Arról, hogy kik készítik ezeket a plüssállatokat, Ungváry Krisztián egy nagyon érdekes, magyar vonatkozású történetet osztott meg: Tamáska Mária, Kádár János felesége, akit, miután férjét letartóztatták és őt is kitették korábbi állásából, egy rövid ideig egy játékkészítő üzemben plüssmackókat is varrt.

A megnyitó után a kiállító művészt, Kováts Lajost kérdeztük.

A 108 Buddha után meglepő most macikat látni a képeken. Honnan jött az ötlet?

A medvék véletlenül estek be. Egyszer láttam egy nagyon szép, roncsolt öreg medvét, és akkor arra gondoltam, hogy a medve mindenkinek egy pozitív élmény, hiszen gyerekkorában az ember a macival mindent megdumálhatott, amit a mamának nem lehetett elmondani. Mivel olyan vagyok, aki pozitív történeteket keres és szívesen vesz részt ilyenekben, ez a téma pont belepasszol az én ars poeticámba. Nagy örömmel festettem őket, és nagyon élveztem az ezzel töltött minden percet.

Hogy jöttek össze a maci modellek?

Meghirdettünk egy castingot és én is összegyűjtöttem medvéket, ahonnan tudtam. A castingra körülbelül negyven macit hoztak, amik közt voltak átlagosak, amikben nincs semmi izgalom, de szerencsére összejött körülbelül húsz érdekes plüss medve.

Mi lesz a következő kiállítás? Megint saját képeket állít majd ki?

Nem tudom még. Őszinte leszek, legszívesebben nem csinálnék más képeiből kiállítást, csak a saját műveimből. Azt gondolom, eleget foglalkoztam már másokkal.

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...