2024. június 13., csütörtök
21.4 C
Budapest

MÉD: egy rózsadombi társasházra is szavazhatnak!

Az Építészeti Fórum 19. alkalommal hirdette meg a Média Építészeti díjat azzal a céllal, hogy a nemzetközi és hazai szakmai közéletben megerősítse a legkiválóbb építészeti alkotások jelenlétét, és megismertesse a nagyközönséget a legizgalmasabb magyar épületekkel és tervekkel.

A kétfordulós versenyen egy szakmai és egy médiazsűri is értékeli a befutott alkotásokat, ráadásul a közönség is szavazhat épület, terv és épített környezet kategóriában. Épület kategóriában szavazhatunk kerületünk egyik épületére, a Bimbó út 24. szám alatt lévő társasházra, melyet a Geon Építészstúdió Kft. munkatársai terveztek. A különleges társasházról az építészstúdió vezetőjével, Pethő Lászlóval beszélgettünk.

Mikor tudták meg, hogy a Média Építészeti díjnak az egyik jelöltje lett az önök által tervezett Bimbó úti társasház?

Három hete kaptam egy e-mailt, hogy bekerültünk egy short list-be, aminek természetesen nagyon örültünk.

Mikor kezdték el a társasház építését?

2019-ben, még a COVID előtt kezdtük el a tervezési munkát, és 2021 nyarán készült el a kivitelezés.

Teljesen más a társasház Bimbó út felőli oldalának az arculata, mint a kert felőli. Ez miből adódik?

A Bimbó út felől egy letisztult formát látunk, a kert felől pedig az fogalmazódik meg, hogy minden lakó szeretne nagy erkélyt a nappalijához csatolni. Ez örök dilemma, amelynek számos építészeti rétege van, mint például a teraszról való kilátás, vagy akár a tájolás. Ezen a környéken az ilyen teraszoknak a kialakítása komoly feladat elé állítja a tervezőket. A kétarcúság ebből fakad. Ennél a társasháznál egy építési közösségről beszélhetünk, szóval nem az a helyzet állt elő, mint általában, hogy egy beruházó megépíti, majd értékesíti az ingatlant, hanem konkrétan erre a projektre 4 befektető jött össze, akik a saját igényeiknek megfelelően építették meg a házat.

Melyek voltak a közösség igényei?

Nem voltak túlzóak az igények, mivel a telek adottsága, illetve a ráépíthető ingatlan mérete behatárolta, hogy milyen lakásméretekkel lehet számolni. Persze súlyoztak az építtetők, mert volt, akinek nagyobb méretre volt szüksége, volt, aki befektetésnek szánta, és volt, aki csak évek múlva fog ide költözni. Ebből a szempontból differenciált volt a lakásméret. A déli oldalon az erkély-teraszkapcsolat volt elsődleges szempont, illetve az autók elhelyezése és a kerthasználat. Építészeti karakter tekintetében nem volt kötöttség. A modell lehetővé tette, hogy szakítsunk azzal a klasszikus társasházi fordulattal, hogy van egy bejárati előtér, lépcsőházi tömeg, amiben van lift, és a lépcsőházból nyílnak a lakások szintenként. Ennél a társasháznál mást találtunk ki, egy elem köti össze az 5 lakást, méghozzá a lift, amely direkt nyílik a lakásokba, gyakorlatilag nincs klasszikus lépcsőház. Ez azt jelenti, hogy a ház átjárhatósága a liften keresztül valósul meg. Elég erős a telek lejtése a déli irányban. Sok négyzetmétert lehetett megspórolni azzal, hogy a klasszikus lépcsőházi fordulatot kiemeltük az épületből, így hagyományos közösségi tér nincs a házban, mivel az a lakásokba összpontosult, illetve a hátsó kertbe.

Hogy érzi, mennyire lett egyedi a társasház?

Az biztos, hogy egy egyedi házat sikerült megépítenünk a rózsadombi környezetben. A kiszipolyozó befektetőknek van egy szemlélete a rózsadombi építkezésekkel kapcsolatban. A 80-as évek elején indult el a Rózsadomb szisztematikus ledaralása, ami még a napjainkban is nyomot hagy. Szándékos volt, hogy ezzel mi szakítunk. Nem véletlen, hogy magas tetős a ház, és hogy ilyen a karaktere. A Mechwart liget feletti, 20-30 házból álló szakasz még egy klasszikus rózsadombi atmoszférát hordoz. Szükségszerű volt a telken lévő épület bontása, mert annak az átalakítása ellehetetlenítette volna a négy építtetőnek a szándékát. Az volt a terv, hogy ennek a rózsadombi szakasznak a karakterét mindenképpen őrizzük meg azoknak a kortársi eszközöknek a felhasználásával, amelyek rendelkezésre állnak. Ilyenek a vakolat-architektúra, az ablakkeretezések, a hagyományos tetőforma. Azokat az elemeket használtuk, amiből építkezik a megmaradt történelmi épületsor. Fontos volt, hogy legyen egy egyedi karatere a háznak, de mégis legyen egy olyan érzetünk, hogy a klasszikus illeszkedési elemeket hordozza magában, és legyen egyfajta időtlensége is az épületnek.

Meddig adhatja le a szavazatát a közönség a Média Építészeti díjra?

A szavazás november 5-én zárul és november 10-én, a díjátadó gálán derül ki, hogy melyik épület, terv és épített környezeti alkotás érte el a legmagasabb pontszámot, megnyerve ezzel a Média Építészeti díj közönségszavazást.

A rózsadombi társasházra ITT szavazhatnak!

https://epiteszforum.hu/szavazas/med-2023-kozonsegdij

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...