A neve nem véletlen: egy régi üvegablakokból épült házban nyílt meg nemrégiben az Üvegház Piac az Ördögárok utcában. A hangulatos helyen Lajtai Péter ügyvezetővel beszélgettünk.
– Mitől más az Üvegház, mint a többi piac?
– Mi nem egy klasszikus zöldségest képzeltünk el itt. A tudatosságra és a transzparenciára építünk: minden egyes terméknek megvan a gazdája, tudjuk, hogy honnan jön. És minden a történelmi Magyarország területéről érkezik hozzánk.
– Mennyire határozza ez meg a vásárlóközönséget?
– Mindenki, aki a nekünk fontos értékekre figyel, a célközönségünk. Azt gondolnánk, hogy inkább a fiatalabbak jönnek, de ez nem feltétlenül van így. Inkább egy tudatállapotot tükröz a dolog: ki mennyire szeretné tudni azt, hogy mit eszik, és ez nyilván egy minőséggel párosul.
– Milyenek a visszajelzések?
– A kistermelőket képviseljük itt, nekik kevés idejük van piacozni. De eddig abszolút mindenkinek pozitív a visszajelzése, azt írják, mondják, hogy erre van igény.
– Miket terveznek az Üvegház Piacon?
– Amikor megnyitottunk május 7-én, ételkóstolót is tartottunk. Mikó Péter nagykőrösi gazda főzött slambucot, ezt kínáltuk a vendégeknek. Ilyen rendezvényeket tervezünk a jövőben is. Most szombaton is volt egy garázsvásár, ahol vegán lecsót főztünk. Ilyen közösségi eseményeket szeretnénk 2-3 hetente megrendezni, hiszen a piac a közösség tere az ókori görög kultúrában is, a magyarban meg pláne. Az ember nemcsak vásárol, hanem megél egy kis közösségi élményt is. A szomszédok mondták, hogy ez az épület a háború előtt közösségi házként működött. A kert sarkában meg is van a tekepálya maradványa.
A piacot bázisnak szánjuk. Szeretnénk a környező helyszínekre időszakonként kitelepülni, hogy akik messzebb laknak, azok is részesülhessenek belőle. A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesülettel közösen szerezzük be a termelői árukat.
– Mi számít most slágerterméknek az Üvegház Piacon?
– Nehéz megmondani. Ami klasszikusan ilyenkor nagyon megy, az a szamóca. Leginkább azért is, mert most már kezdenek átváltani a fóliás eperről a szabadon termettre, és ilyenkor van a befőzési szezon is. Ez egy nagyon szép időszak, és aki tudja, hogyan állítják elő külföldön az epret, az nagyon örül annak, hogy végre hazait is kaphat. Ennek egészen más a termesztési módja és az élettani hatása is, Mi pedig csak hazait árulunk ebből is, mint minden másból.
A piac hétköznap 10 és 18 óra között, hétvégén pedig 9 és 13 óra között tart nyitva.