A kerékpársport szerelmeseinek nem kell bemutatni Valter Attilát, országúti kerékpárversenyzőt, a 2020-as Tour de Hongrie győztesét és a tavalyi párizsi olimpia országúti kerékpárversenyének 4. helyezettjét. Azt viszont kevesebben tudják róla, hogy rajongásig szereti a kávét.
Két szenvedélyét egyesítve született meg tavaly augusztusban a Grinta, a bringabolttal kombinált kávézó a Margit-negyedben. Mivel a sikeres sportoló kevés időt tölt Magyarországon, ezért Kreutz Dávidot, Attila menedzserét és a Grinta ügyvezetőjét kérdeztük a már fél éve kerületünkben működő egyedi, bringás kávézóról.

Nemcsak kollegiális, hanem rokoni kapcsolat is fűz Valter Attilához. Te is a kerékpársport szerelmese vagy?
Máshogy, mint az unokatestvérem Attila, aki négyéves kora óta a bicaj megszállottja. Nagyon sok sportágat kipróbáltam, de engem inkább a sport háttérfolyamatai fognak meg, ami a sportmenedzsmentet jelenti. Ezért döntöttem úgy, hogy a Testnevelési Egyetemen sportmenedzseri szakon tanulok tovább, amit el is végeztem, mesterfokon. Emlékszem, Attilával már tízévesen álmokat szőttünk, hogy milyen jó lenne majd később együtt dolgozni. Amikor egyre nagyobb sikereket ért el a World Tour-versenyeken, egyre több teher nehezedett a vállára. 2020-ban kezdtünk el közösen dolgozni, akkor főleg a sajtó- és médiaügyek intézését vettem át tőle. Segítek neki a szponzorációban is, illetve mindenben, amiben tudok. 2022-ben, amikor Magyarországról indult a Giro d’Italia, akkor jött az ötlet, hogy jó lenne, ha saját márkájú, rózsaszín mezzel tudnánk kedveskedni Ati szurkolóinak. Ezért kitaláltunk egy merchandise kollekciót, ami hozzá kötődik. Nagyszerű élmény volt látni a sok szurkolót a Giro d’Italián, akik szenvedélyesen biztatták a versenyen. Ezt a gondolatot fejlesztettük tovább a bike caféval, azért, hogy a kerékpáros közösségért minél többet tudjunk tenni. Szerettünk volna megteremteni egy közösségi helyet , ahol összejönnek kerékpárosok és együtt szurkolhatnak. Mivel Attila imádja a kávét, elvégzett egy barista képzést és beruházott egy komolyabbnak mondható saját kávégépre. A bike café Nyugat-Európában már elterjedt, több bringás kávézó is működik. Arra törekedtünk a Grintával, hogy minél komplexebb szolgáltatást nyújtsunk egy helyen, és azt minél színvonalasabban végezzük, profi szinten. Ez természetesen a kávézóra is vonatkozik, ahol saját pörkölésű kávéval rukkoltunk elő Grinta arculattal és történettel ellátva.

Tulajdonképpen összehoztatok egy bringás showroomot, szervizt, boltot és kávézót?
Pontosan. Minél több kerékpáros igényt próbálunk kiszolgálni a legmagasabb színvonalon. Attila csapata miatt a Cervélo kerékpárok vannak középpontban a bringaboltban, de minden egyéb olyan márkát igyekszünk reprezentálni, amiben Attila hisz. Ez természetesen igaz a kerékpárok mellett az alkatrészekre, kiegészítőkre és ruházatra is. A szerviz rész főként az országúti kerékpározásra orientálódik, de amennyiben alkatrész és a kapacitás is rendelkezésünkre áll, akkor más bringák problémáit is orvosoljuk Időpontfoglaló rendszerben hozhatják szerelésre a bicajokat a klienseink. Kávéspecialitások szendvicsek, croissant-ok, sütemények is kaphatók a kávézóban, ahol Attila ereklyéiből is lehet szemezgetni.

Miért a Grinta nevet viseli a hely?
Ez egy olasz kifejezés, amivel buzdítják a szurkolók a bringásokat. Hasonlót jelent, mint a hajrá, azzal a plusz jelentéssel, hogy szorítsd össze a fogadat és bírd ki! Attila számára azt jelenti, hogy kiemelkedő teljesítménnyel lehet csak eredményeket elérni. Ezért akkor is „össze kell szorítanod a fogad”, amikor éppen nem esik jól. Ebben hiszünk mindannyian a Grintában. Extra eseményeket és szolgáltatásokat is akarunk nyújtani a szurkolóknak. Nemrég volt egy szuper eseményünk, ahová Visma Lease a Bike séfjét és vezető dietetikusát hívtuk meg. Azt mutatták meg a résztvevőknek, hogyan főznek a Tour de France-on a versenyzőknek, hogyan telik egy napjuk, illetve milyen módon tudják akár az amatőrök is alkalmazni azokat a praktikákat, amit a profi kerékpárosok nap, mint nap. Próbálunk hasonlóan izgalmas programokat szervezni, hogy minél szélesebb körben elérjük a kerékpársport rajongóit és a szurkolókat. Tényleg fontos célunk, hogy biciklis közösséget építsünk ki. Szeretnénk rendszeres bringás túrákat is szervezni, ahol együtt tekerhetünk, a Grintából elindulva és ide visszaérkezve.

Attila időnként megfordul az üzletben?
Nagyon sokan keresik, de évente körülbelül csak tíz napot tölt itthon, mivel jelenleg külföldön él. A hegyek miatt költözött Andorrába, mivel az a terep sokkal alkalmasabb egy hegyimenő edzésmunkájához. Kialakítottunk egy üzenőfalat, ahol a látogatók üzenetet hagyhatnak Attilának. Ezeket mindig továbbítjuk neki, sok energiát merít belőlük. Amikor itthon van, akkor természetesen mindig bejön az üzletbe.

Fél éve működik a Grinta. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok?
Tavaly augusztusban, a biciklis szezon végén nyitottuk az üzletet, de meglepően jó eredményeket produkáltunk. Az értékesítés a nyitási bumm miatt magas volt, majd kicsit visszaesett. Január és február is sikeres hónap volt. Azt gondolom, hogy várakozáson felül teljesítünk eddig minden oldalon és jó kilátásokkal várjuk a tavaszt. Ha valaki bejön a főbejáraton, jobb oldalt a kávézóba, bal oldalt pedig a boltba tud tovább menni. Sokszor látom a reakciókat, amikor csillogó szemmel belépnek hozzánk, és nem tudják, hogy melyik oldallal kezdjenek. Távozáskor sok dicséretet kapunk a klienseinktől, sokan gondolják azt, hogy egy szép, különleges helyet hoztunk létre. November óta a dekoráció része egy időszakos fotókiállítás, melyet a Margit Negyed Pezsgő Margit eseményén indítottunk. Vanik Zoltán fotóriporter képei lógnak a falon, amely néhány ikonikus pillanatot mutat be a magyar kerékpársport történelméből.