2024. szeptember 19., csütörtök
22.7 C
Budapest

Vízkereszt van, indul Budán is a karácsonyfák begyűjtése

Hagyományosan január 6-án bontjuk le a karácsonyfát, bár a szezon egyre jobban kitolódik: sokan már advent kezdetén díszítünk, és addig gyönyörködünk a fában, amíg lehet. A legtöbben azonban tartják magukat a szokásokhoz, így a II. kerületben is elindította karácsonyfa-begyűjtési akcióját az FKK.

Az összegyűjtött sok-sok fenyőt nemcsak elviszik, de hasznosítják is: először aprítják őket, aztán a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, hogy hő és áram legyen belőlük.

A begyűjtési akció egy – másfél hónapig tart, ilyenkor a fenyőfa-járatok szállítják el a már feleslegessé vált tűlevelűeket.

A fákat tehetjük a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyekre, melyek kerületi listáját IDE kattintva nézhetik meg.

Egyébként tudják, hogy miért éppen vízkeresztkor kopaszítják le a legtöbben a fákat? Újabb ünnepkör kezdődik a mai nappal: a karácsonyi után a farsangé. A meghittséget felváltja a mulatozás, el kell engednünk az óévet, hogy a helyébe léphessen most már tényleg az új. Így aztán nemcsak azért szedjük le a díszeket és rakjuk ki a fát, hogy ne borítson el bennünket a lepergő tűlevél, hanem azért is, hogy folytonos legyen a szerencsénk.

Arról, hogyan lehet a fabontást a legkönnyebben megúszni, egy amerikai anyuka ötletét olvastuk az egyik női portálon. Igaz, ez csak műfenyő esetében működik, a valódi tűlevelűeknél legfeljebb elodázhatjuk vele a dolgot tavaszig. Tehát: tekerjük hatalmas fóliába a fát úgy, ahogy van, díszestől, mindenestől. Aztán állítsuk be a garázs sarkába és kerülgessük decemberig, amikor leszedjük róla a nejlont és már fel is állíthatjuk újra.

Legfrissebb

Lezárhatják az M2-es metró Batthyány téri állomását

A Duna emelkedő vízszintje miatt a következő napokban változik az M2-es metró és több villamos közlekedése - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán...

Erődítmény homokzsákokból: a BKK dolgozói felkészültek a Batthyány téren az árvízre

15-15 fős csoportokban, nappali és éjszakai váltásban folyamatosan, 0–24 órában töltik a homokzsákokat a Batthyány téren. A BKV Zrt. közösségi oldalán tette közzé, hogy kollégáik...