2024. február 23., péntek
11.4 C
Budapest

Bander Anita új krimije után félve megyünk a benzinkútra

Bander Anita élete első könyvét egyetlen hónap alatt írta meg még 2022-ben. Most pedig, a 94. könyvhéten bemutatta második „gyermekét”. A fiatal és tehetséges krimiszerzővel beszélgettünk sikerének titkairól és persze legújabb művéről.

Bander Anita fiatal magyar író, aki a krimi műfajában találta meg igazán önmagát. Talán ad egy kis pluszt a rettegésen és a nyomozáson túl, hogy idézetek sokaságát tudnánk kimásolni könyveiből, mivel pszichológiai töltettel tudja megtölteni azokat. Méghozzá ezt úgy teszi, hogy a szereplők érzelmi világába is betekintést enged. A tavalyi siker után megérkezett második könyve, amelynek az Egy éjszaka a benzinkúton címet adta.

A könyv története szerint Norvégia szívében minden megváltozik, amikor az ott élők gyilkosságsorozatok részesei lesznek. A közeli erdőkben könnyű prédájává válhat bárki a rejtélyes idegennek. A félelem és rettegés foghatóvá válik és lassan mindenki gyanús lesz. André Balke nyomozót bízzák meg az ügy vezetésével és a férfi mindent megtesz, hogy elkapja a tettest.

Miért pont a krimi műfaja áll hozzád a legközelebb?

A műfaj teljesen adott volt. A párom nyomozó, ezért ebben a világban mozgunk leginkább. A rejtélyek mindig is érdekeltek minket, a bűnügyi dokumentumfilmektől kezdve minden krimit imádunk. Félelem és izgalom nélkül nincs élet. Szeretünk félni.

Eredetileg nem ez a szakmád. Honnan jött az ötlet, hogy könyvet írsz?

Gyerekkorom óta szerelmem az írás. Mindenképpen egy életre szóló kapcsolat. A „Végzetes vallomások” című első könyvem egyetlen hónap alatt született meg, ezt egy élethelyzet szülte. A második már nem volt kérdés, hogy igenis meg kell születnie. Az „Egy éjszaka a benzinkúton” szintén egy krimi, de két teljesen különálló könyv.

Van ebben a krimiben saját tapasztalatbéli cselekmény, vagy teljesen fikció az egész történet?

Teljes fikció. Nyilván vannak benne személyes tapasztalatok, hiszen az ember nem tudja kizárni saját magát a könyvből. Az én motivációm az volt, hogy magamból tudjak adni. Valamit közvetíteni. Amikor elkap az ihlet, akkor jönnek a gondolatok, de saját tapasztalataim is megjelennek a sorok között. Aki ismer, az fogja tudni.

Mi a könyv tematikája?

Nagyon szeretem az ide-oda való ugrálást. Azért, hogy még több rejtély legyen, és az embert még jobban be tudja szippantani a könyv. Fontos az olvashatóság. Nagyon sok véleményt kaptam arról, hogy egyetlen éjszaka alatt elolvasták a könyvet, aminek nagyon örültem. Sok kérdés felmerül az emberekben olvasás közben is, amire szeretnének választ kapni, éppen ezért nem szeretik a felénél letenni. Ez pedig engem is éltet.

Mi a könyv üzenete?

Ahogyan már említettem, saját magam által írt idézetek találhatók a könyvekben, melyek pici csomagok, akár pozitív, akár negatív értelemben, de mégis megérinti az embereket. Ez jellemző rám. Szeretném, ha elgondolkodnának a sorok között, vagy csak magukra ismerjenek egy-egy idézet kapcsán.

A benzinkút, mint címbéli szó a helyszínre utal, vagy csupán szimbolikus jelentése van?

Leginkább a könyv elkezdésekor szoktam eldönteni, hogy hol fog játszódni. Egy skandináv ország családias, mégis elhagyatott hangulatú helyszínét kerestem. Így esett a választás egy benzinkútra.

Lesz-e a könyveidnek folytatása? Mik a további terveid?

A két könyv teljesen független egymástól, ellenben a második „gyermekemnek” igenis lesz folytatása. Már kaptam is üzeneteket, hogy nagyon várják a folytatást.

A következő könyvem egy megint csak független történet lesz, így lesz idő felkészülni az utána következő, „Egy éjszaka a benzinkúton” című könyvem folytatására.

Legfrissebb

Ilyen disznótor még nem volt Budán!

Megnéztük az első budai disznótort a Fény Utcai Piacon. A Fény Utcai piac Buda, de talán egész Budapest egyik legjobb közösségi helyszíne. A piac miatt...

Floráriumok, kerámiák és kézműves sámlik a Maker’s Marketen

A most kétéves Maker's Marketet a hűvösebb időszakban a Marczibányi Téri Művelődési Központban rendezik meg, míg márciustól a Fény utcai piacon. A havi dizájnvásáron...