A hideg beköszöntével a jeges italokat felváltották a forró nedűk, a forró csoki mellett a népszerű pumpkin spice latte szezonja is elérkezett. Sokak örömére, a fagyi mégsem tűnt el mindenhonnan, van olyan cukrászda, ahol egész évben fogyaszthatjuk az isteni kézműves kreációkat. Fehérvár egyik ikonikus cukrászdájában jártunk, ahol most minden a sütőtökről és a különleges ízekről szól.
A Damniczki Cukrászda tulajdonosát, Damniczki Balázst kérdeztük.
Hogyan lett ilyen népszerű a sütőtök a cukrászatban?
A latte története Amerikából indult, a népszerű, zöld logós kávéházzal, ami aztán ide is begyűrűzött. A süteményeknél viszont korábban is használták alapanyagnak ilyenkor, hiszen most van a szezonja, így a magyar konyhában számos ételünk van sütőtökkel.
Az őszi kávékülönlegesség, a pumpkin spice latte már Önöknél is rendelhető. Mit kell róla tudnunk, miben más az itteni sütőtökös latte?
Mi büszkék vagyunk rá, hogy nem sziruppal készítjük, ahogy a legtöbb helyen, hanem igazi sütőtökből. Ragaszkodom hozzá, hogy az alapanyagokat a környékbeli termelőktől vásároljuk fel, úgyhogy Úrhidán van egy család, aki sütőtök termesztéssel foglalkozik, tőlük érkezik a lattéhoz és a sütikhez a sütőtök.
Milyen sütőtökös sütiket kóstolhatunk?
Van sütőtökös macaronunk, egy narancsos sütőtökös tortaszeletünk és egy sütőtökös monodesszertünk is, italokból pedig a már említett sütőtökös latte.
Én fagyit is látok!
Igen, van egy sütőtökös fagyink is. Ahogy említettem, kizárólag természetes alapanyagokat használunk a fagyikhoz is, amiket nyers formában kapunk. Saját zöldség-gyümölcs feldolgozónk van, így fordulhat elő, hogy szinte egész évben a polcról elérhető a fagyikhoz az összes szezonális alapanyag, köztük a tökmag vagy sütőtök.
A fagyiknál különösen népszerű alapanyag a sütőtök és a tökmag. Idén a tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel lett az év fagyija. A versenyen Önök is szépen szerepeltek, de Fehérvárat is Önök tették fel a világ fagyitérképére. Mesélne erről egy kicsit?
Igen, a Szerenád nevű fagylaltunk bronzérmes lett az Év fagylaltja versenyen, amire szintén büszkék vagyunk. Ez egy karamellás mogyorós fagyi, tonkababbal. A tonkabab nekem egy szerelem fűszer, nagyon szeretem. Egyenlítői-Guineáról származik, és még a parfümgyártók is használják. Az ízét a vanília, a fahéj és a keserű mandula keverékeként kell elképzelni. Nagyon illatos és egyben ízletes, egzotikus fűszer, a nagy parfümgyártók is használják. Versenyeken rendszeresen indulunk, 2013-ban a vörösbor-eszenciával megbolondított málnafagyink lett az Év fagylaltja, nemrég pedig a 2024-es Gelato Festival, World Masters Magyarországi döntőjén kaptunk első helyezést a Burrata alla Frutta fagyinkra, amiben, ahogy a neve is mutatja, a mozzarellához hasonló sajtfajta bújik meg, amely kettévágva egy lágyabb, a túró és a sajt közötti átmenetre emlékeztető belsőt takar. Ezt, az enyhén sajtos, naturális ízt bolondítottuk meg mangós-maracujás öntettel.
Meddig lehet még ezeket a különleges – köztük a sütőtökös – fagyikat kóstolni?
Szerintem még 1-2 hétig biztosan lesznek a különlegességek, utána már csak az alap fagyikat tartjuk meg, de fagyizni nálunk egész évben lehet. Hamarosan átállunk a szaloncukor készítésre, jönnek a bejglik is, a karácsonyi sütemények. Utána jön egy kis pihenő, majd elkezdjük a 2025-ös fejlesztéseket. Jövőre is izgalmas ízekkel jövünk majd, ahogy azt tőlünk megszokhatták!