2024. november 21., csütörtök
1.8 C
Budapest

Hagyomány és megújulás: ilyen az idei Szent István-napi kenyér

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és az innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap rendezvénysorozat helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók. A Magyar Pékszövetség 2024-es kenyérversenyén mindkét kategóriában első helyet ért el a Balmaz Sütöde Kft. A vállalkozást működtető apa-fia duó, Fülep Zsolt és Fülep Ádám közösen mutatta be a díjnyertes alkotásokat Szente Vajknak, az ünnepségsorozat nagykövetének.

A hajdúsági családi vállalkozás 1991 óta készít kenyérkülönlegességeket, és az idén immár harmadik alkalommal nyerték el a Szent István-napi Kenyérverseny első díját. 2020-ban a Hajdúsági házi kenyér, 2022-ben a Gulyás kenyér, 2024-ben pedig a Nagyapám kenyere burgonyával elnevezésű terméküket választották meg az ország kenyerévé.

A Nagyapám kenyere burgonyával névre keresztelt győztes alkotásuk négyféle lisztből, só, víz, és sertészsír felhasználásával készül, bélzetét pedig a burgonya teszi igazán selymessé. A kenyérkülönlegesség – amellyel a megalkotók a felmenőik előtt tisztelegnek – akár tizennégy napig is fogyasztható a tizenkét órás hagyományos kovászolási folyamatnak és a különleges sütési technológiáknak köszönhetően.

Az Innovatív kenyér versenykategória szakmai zsűrije a Fülep család Jalapenos és cheddarsajtos, vadkovászos kenyerét ítélte az idei legjobbnak. E termék egyediségét kivételes ízvilágának és az elkészítéséhez használt technológiának köszönheti. Élesztő nélkül, rendkívül hosszú, huszonnégy órás kovászolási eljárással készül, a hagyományos összetevőit pedig az enyhén pikáns jalapeno paprika és a krémes cheddarsajt egészíti ki.

A Balmaz Sütöde Kft. Innovatív kenyér kategóriában sem először győzedelmeskedett: 2023-ban Aranymetszés nevű alkotásukkal hozták el az első díjat. A nyertes kenyereket a Szent István Nap rendezvénysorozat közönsége augusztus 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában is megkóstolhatja. Ugyanitt megvásárolható lesz az idei nyertes Sétáló sütemény, a Pásztor reggeli is, amely szintén a látogatók kedvencévé válhat.

A Fülep Zsolttal és fiával, Ádámmal készített videós interjú az alábbi hivatkozásra kattintva tekinthető meg:

Forrás: Lounge Communication

Legfrissebb

MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai

A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító, és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium. A felszolgálási...

Mongolul jelent meg könyv a magyar köszönésekről

Cedev Önörbajin professzor, akadémikus előszavával, Gurdagva Ingtur fordításában jelent meg mongol nyelven a Kommunikációs és köszönési formák a magyar nyelvben című könyv. A mű eredeti...