2024. július 23., kedd
31.4 C
Budapest

Kárpátaljai középiskolai tanár az Év tanára egyik díjazottja

Az Év tanára díjat az Év tanára szakmai bizottsága ítéli oda olyan pedagógusoknak, akik a legtöbbet tették a magyar közoktatás, nevelés terén a bizottság tagjai szerint.

Az egyik legnagyobb internetes középiskolai portál kezdeményezésére elindult Év tanára díj erkölcsi és anyagi elismerést is jelent azoknak a pedagógusoknak, akik áldásos tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy az elkövetkezendő generáció tagjai megfelelő tudás és megfelelő erkölcsi útmutatás birtokában készülhessenek fel az életre és a hátralevő tevékenységükre.

A 2024-es díjazottakat Dr. Kiss Róbert Richard mutatta be. A díjakat Dr. Hajnal Virág, a Miniszterelnökség főosztályvezetője adta át, idén 4 pedagógusnak.

Bíró Pál Győző

Magyarország legrégebben működő nyelviskolájának vezetője, mely 1947 óta működik. Ami azért oly hihetetlen, mert a régi rendszerben is fent tudott maradni, mivel munkaközösség volt. Bíró Pál Győző fordulatokban gazdag életútja során mindig az összetartozás jegyében oktatott és tanított. Tanulócentrikusan, magas színvonalon vezette a legnagyobb múltú nyelviskolát. Több évtizedes munkája elismeréseként az Év tanára életműdíjat kapott.

Kovalcsik István

Az Eötvös József Gimnázium és a Páter Bárkányi János Katolikus Gimnázium oktatója. Középiskolai diákok sokaságát tanította, nemcsak szakmája szerinti anyagra, hanem a magyar irodalomra, kultúrára, történelemre, a vezetésével a határtalanul középiskolai vetélkedőt is megnyerte az osztálya és kiemelkedő munkát végzett a fiatalok felkészítésében. Elhivatottságáért, szakmai munkája elismeréséért kapta az Év tanára díjat.

Hnatik-Riskó Márta kárpátaljai pedagógus

Mivel nem tudott Ukrajnából Budapestre utazni, az ő nevében Iván Éva, a Derceni Középiskola magyar tanára vette át a díjat.

Hnatik-Riskó Márta Ukrajnában, Kárpátalján oktat. A beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára immáron 35 éve, továbbá a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint a Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) aktív tagja. Mindeközben a Kárpátalja hetilap és a Közoktatás folyóirat munkatársa.

A magyar kultúra megőrzése, anyanyelvünk ápolása Riskó Mártának a legfontosabb célja, amelyet minden tanítványának igyekszik átadni. Diákjai több anyanyelvi, helyesírási, nyelvhasználati versenyen díjakat nyertek. Riskó Márta minden óráját egy-egy idézettel indítja, amely gondolatok varázslatos anyanyelvünket, történelmi nagyjainkat dicsőítik.

Közel egy évtizedig köztiszteletnek örvendő szervezője és programfelelőse volt a kárpátaljai magyar nyelv és irodalom szakos tanárok továbbképzésének a Kölcsey Nyári Akadémián.

Közreműködött több tanári kézikönyv és segédkönyv, tudományos munka megírásában, valamint lektorálásában.

Imre Napsugár

A Pöttyös Tagóvoda Tagintézmény-igazgatója. Mesterpedagógus, tanfelügyeleti szakértő, pedagógusminősítési szakértő, emellett mester- és kutatópedagógus minősítési szakértő. A Semmelweis Egyetem interdiszciplináris családtudományi szakembereként mesterfokozatot szerzett. Óvodapedagógusi munkájának elismeréseként 2024-ben az Év óvodapedagógusa díjat kap.

Legfrissebb

Budán a kutyáknak is járt a fürdő: ezen az elegáns helyen...

Gondolta volna, hogy egykor a kutyawellnessben is élen jártunk? Fürösztés, nyírás, trimmelés, közel 100 évvel ezelőttről Budapestről, a kutyafürdők fővárosából. A kerület utcáit járva gyakran...

A vendégek megőrülnek ezért a budai étteremért

A kedvencük a gulyás és a csirkepaprikás, és szívesen oltják a szomjukat egy jó meggysörrel - mondta el lapunknak a Polo Pub háziasszonya. Budán, a...