2024. november 21., csütörtök
2.1 C
Budapest

Már Vártalak: egy kis pékség Fehérváron, ahol a budaiakat is szívvel-lélekkel várják

Megnéztük, miért szeretik ilyen sokan a pékséget, ahol nem csak finomakat ehetünk, de az országban egyedülálló kávét is ihatunk, sőt, a legújabb irodalmat is beszerezhetjük.

Mára Fehérvár egyik népszerű találkozási pontja lett a Már Vártalak, ahol finom kenyér- és kávéillat lengi körbe a vendégteret. A gyönyörű, világos, minden szegletéből harmóniát árasztó enteriőrben feltűnik, hogy ez nem egy egyszerű pékség vagy kávézó, hiszen egy pár lépéssel arrébb már a könyvek varázslatos világában merülhetünk el, majd jön egy játékbirodalom. Most már értjük, miért imádják olyan sokan ezt a helyet, hiszen a kedvesség itt nem extra. Az itt dolgozóknak mindenkihez van egy kedves szavuk, mintha ismernék az összes vásárlót.

A hely tulajdonosával, Csabai Dórával beszélgettünk egy pörgős szombati napon a Már Vártalakban.

Már a hely neve is beszédes. Mit szerettek volna üzenni vele?

Kötődik hozzá egy kedves történet, negyedik gyermekünkről, Marciról. Minden egyes étkezéskor, reggeli és vacsora alkalmával, amikor befejezte az evést, akkor az utolsó 2 falatot mindig otthagyta a tányéron és odabújt az ölembe, majd megkérdezte: Mama, már vártál? Erre mondtam neki, hogy igen, már vártalak, Marcikám. Amikor nevet kerestünk, olyat szerettünk volna, ami személyes, és ami kifejezi azt, ahogy mi élünk itt, Fehérváron, azt, ahogy mi dolgozunk és ahogy várjuk a vendégeket. Szeretnénk, hogyha itt otthon éreznék magukat, úgyhogy valahogy így jött ez a név.

A kovászos kenyér híre Budapestig is elér, sőt, még a Dining Guide is beválasztotta a 2024-es TOP 100-as kiadványába a pékséget. Mi a jó kenyér titka?

Az odafigyelés, a jó alapanyag, a türelem, az idő. A szakmai precizitás és az odaadás. A szív-lélek. Ennyi.

A kávét is sokan dicsérik, az miért különleges?

Az országban csak nálunk, és az Anyukám mondtában lehet kapni Gianni Frasi Giamaica Caffèját, ami egy világhírű, nagyon különleges kávé. Van, aki emiatt jár hozzánk, de persze vesz mellé pékárut is.

Miből választhatunk?

A kovászos kenyéren kívül nagyon szeretik a kalácsot, a bagettet és a süteményeket is. Van egy kis deli boltunk is, és ahogy látjátok, ott a könyv- és játékbolt, ami azt gondolom, hogy szintén ritka az országban.

Minden generációból látok itt valakit, az óvodástól az idősekig. Sok a törzsvendég?

Nagyon sok a törzsvendég, van, aki minden nap jön, fiatalok is, idősek is, mások hetente, vagy havonta, de visszajárnak hozzánk. Imádom, mert vannak egészen fiatal kamaszok is, akik vagy suli után vagy randizni is ide jönnek. Vannak idős nyugdíjasok, házaspárok, barátnők, úgyhogy izgalmas, hogy minden réteget meg tudunk célozni, és ez fontos számunkra, hogy ne csak egy típusú vendéget lássunk. Szeretnénk, hogy mindenki érezze a szeretetet, hogy ez az ő helye, hogy mindenki be merjen jönni és jól érezze magát. Ez nagyon fontos számunkra.

Egy-egy kedves szó is kijár mindenkinek, még úgy is, hogy most látszik, hatalmas a forgalom, sorban állnak az emberek.

Aki sorban áll reggelente az általában ugyanaz a 20 ember, de van, aki reggelizni jön, vagy kávézni. Tényleg senki nem bánja, ha várnia kell, mert tudják, hogy figyelünk rájuk. Megkérdezzük, hogy vannak, hogy van a család vagy a kutya, cica. Jó érzés nekünk is és nekik is, hogy tudjuk, kivel, mi van.

Kultúrtérként is üzemelnek, ha jól tudom. Milyen eseményeken vehetünk részt a Már Vártalakban?

Amikor csak a könyvesboltunk volt, akkor is már rengeteg író-olvasó találkozót rendeztünk, de akkor inkább gyerekekre specializálódtunk. Most megmaradtak ugyanúgy a gyerekprogramok, de vannak felnőtteknek is író-olvasó találkozók. A kicsiket koncertek, bábelőadások, mesedélutánok, workshopok várják, a felnőtteknek van külön könyv klubunk, prosecco estünk és lesz egy karácsonyi bulink is most a 10. születésnap alkalmából, ugyanis már 10 évesek vagyunk. Fellépett már nálunk Vecsei H. Miklós, Gryllus Vilmos és Boldizsár Ildikó is, Dragomán György és Szabó T. Anna pedig novemberben érkezik hozzánk. A Facebook-oldalunkon az eseményeknél követhetik, hogy éppen mi az aktuális esemény, amire mindenkit szeretettel várunk!

Legfrissebb

MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai

A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító, és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium. A felszolgálási...

Mongolul jelent meg könyv a magyar köszönésekről

Cedev Önörbajin professzor, akadémikus előszavával, Gurdagva Ingtur fordításában jelent meg mongol nyelven a Kommunikációs és köszönési formák a magyar nyelvben című könyv. A mű eredeti...