2024. június 13., csütörtök
19.3 C
Budapest

Járt már a Vámszedőházban? Most egy izgalmas kiállítás várja!

A Szabadság híd és a vámszedés, valamint a fővárosi hidak történetét mutatja be az Összekötve-Pest Buda hídtörténete című állandó kiállítás, amely pénteken nyílt meg a Szabadság híd pesti hídfőjének északi Vámszedőházában.

Az idén 125 éves Műszaki és Közlekedési Múzeumnak a Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben című időszaki tárlata mellett lehetősége nyílt egy új, vélhetően a világ egyik legkisebb alapterületű közlekedési kiállítását megnyitnia a Szabadság híd pesti hídfőjénél – hangsúlyozta Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a pénteki megnyitón.

A kétszer tizenhárom négyzetméter alapterületű tárlat a budapesti hidak épülésének történetét mutatja be, kiemelt figyelmet fordítva a Szabadság hídra. Duna mélyéről előkerült eredeti tárgyak és archív fotók szerepelnek a kiállításon az audiovizuális tartalmak mellett. Többek között VR szemüveggel lehet megnézni hogyan nézett ki az 1940-es évek Budapestje – magyarázta főigazgató.

A dunai átkelésért 1703-tól 1918-ig kellett fizetni vámot Pest és Buda között. Az 1918 előtti budapesti közúti hidak mindegyikéhez épült vámszedőház, de a 2. világháborút követően csak a Szabadság hídhoz tartozó házak maradtak meg – hangsúlyozta Domonkos Csaba, a kiállítás kurátora, az Ipari Örökség főosztályvezetője.

Domonkos Csaba ismertetése szerint a kiállítás a vámszedés és a Szabadság híd történetét mutatja be, az emeleten általános hídtörténeti rész ismerteti a hidak és városfejlődés kapcsolatát. Láthatók eredeti bárcák, amelynek megváltásával át lehetett kelni a hídon. A vámpénz ahhoz kellett, hogy az 1870-ben felvett kölcsönt kifizesse a város, ebből a hitelből épült meg egyebek mellett a Nagykörút vagy a Duna-part – magyarázta a kurátor.  

Eredeti szegecseket, a Szabadság híd háború utáni, a maitól különböző korlátelemét, valamint fakockákat a fővárosi hidak felületéről, a Lánchíd 1842-es alapkőletételénél használt vakolókanál hiteles másolatát is bemutatja a kiállítás. Látható egy térképmásolat az 1830-as évek elejéről, amelyet a leendő Lánchíd építésének előkészületére hoztak létre, valamint a Lánchíd kapuzatának modellje és a híd alapozásából származó facölöp. Bemutatnak egy plakettet a Megyeri híd átadásáról, de tájékoztató tábla is látható az Erzsébet-híd építéséről. Kiállítottak egy angyalfejet is, amely egykor az Erzsébet-híd tetején lévő címert díszítette. Tablókon pedig a főváros összes hídjáról olvashatók érdekes információk – tette hozzá Domonkos Csaba.

A kiállítás magyar és angol nyelven minden nap ingyenesen látogatható.

Fotó: Facebook – Közlekedési Múzeum

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...