2024. június 13., csütörtök
19.3 C
Budapest

Teljesen megújulhat a budaiak egyik kedvenc fürdője

Újra napirenden van a fürdő felújítása, jelenleg a források megteremtéséről folynak egyeztetések.

Már a felújítás terveit is nyilvánosságra hozták, amit a 3H építésziroda készített. A korábbi nagyszabású rekonstrukciós tervekhez képest egy szerényebb léptékű felújítás valósulhat meg, mely az eredeti funkciót és az építészeti örökséget tartja szem előtt.

Az új tervek legfőbb célja Őrsi Gergely II. kerületi polgármester szerint az értékőrzés, hogy a fokozottan védett épület mint helyi érték és a fürdő, az egykori fürdőkultúra megmaradjon.

Ilyen lesz majd a Király fürdő / FB – Őrsi Gergely

A fürdő három kor jegyeit viseli magán: az eredeti török kori épület köré, illetve részben a helyére előbb barokk majd klasszicista stílusú részek épültek. A termalfurdo.hu cikke szerint a terveket készítő 3H Építésziroda vezetője, Gunther Zsolt ezzel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:”A felújításban a kihívást az jelenti, hogyan lehet hangulatában egységesíteni az eltérő korok lenyomatait, a kortárs kiegészítések hogyan illeszthetők ebbe a miliőbe. A műemlékileg kevésbé értékes, illetve értéktelen épületrészek eltávolításával elsősorban a törökfürdő részt erősítettük mind tériségében, mind megjelenésében”. A törökfürdő mellett egy modern wellness részleg, kávézó és étterem is része a terveknek.

Kávézó is helyet kap majd a fürdőben / FB – Őrsi Gergely

A Király fürdő egyike azon 5 fürdőnek Magyarországon, amely eredeti, még a török hódoltság idejéből származó nyolcszögletű medencével rendelkezik. A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. Érdekesség, hogy fürdőnek sosem volt közvetlen melegvízbázisa, vizét régen is és ma is a Lukács Fürdő környékéről biztosították. A törökök azért építették messze a forrásoktól, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége a várfalon belül.

A medencét is felújítják / FB – Őrsi Gergely

A világjárvány idején bezárt fürdő felújítása a magyar állam, a Gül Baba Alapítvány, a Főváros és a II. kerületi önkormányzat együttműködésében valósulhat meg. A Király Gyógyfürdő 100% állami tulajdon, a fürdőt magában foglaló ingatlan a magyar állam tulajdonában áll, melyen a Fővárosi Önkormányzatnak ingyenes használati joga van, a fürdő üzemeltetését a BGYH végzi.

Őrsi Gergely, mint a fürdő felújításáért felelős főpolgármesteri biztos felvette a kapcsolatot a tulajdonos Magyar Állammal és a Gül Baba Alapítvánnyal is annak érdekében, hogy a felújítás ügye mellé partnereket találjanak. Az egyeztetések elkezdődtek abban a reményben, sikerül olyan konstrukciót és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat, írja Facebook-bejegyzésében.

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...