2024. november 24., vasárnap
3.1 C
Budapest

Több mint piac – magyar kistermelőktől vásárolhatunk Hűvösvölgy határában

A neve nem véletlen: egy régi üvegablakokból épült házban nyílt meg nemrégiben az Üvegház Piac az Ördögárok utcában. A hangulatos helyen Lajtai Péter ügyvezetővel beszélgettünk. 

– Mitől más az Üvegház, mint a többi piac?

– Mi nem egy klasszikus zöldségest képzeltünk el itt. A  tudatosságra és a transzparenciára építünk: minden egyes terméknek megvan a gazdája, tudjuk, hogy honnan jön. És minden a történelmi Magyarország területéről érkezik hozzánk. 

– Mennyire határozza ez meg a vásárlóközönséget?

– Mindenki, aki a nekünk fontos értékekre figyel, a célközönségünk. Azt gondolnánk, hogy inkább a fiatalabbak jönnek, de ez nem feltétlenül van így. Inkább egy tudatállapotot tükröz a dolog: ki mennyire szeretné tudni azt, hogy mit eszik, és ez nyilván egy minőséggel párosul.

– Milyenek a visszajelzések? 

– A kistermelőket képviseljük itt, nekik kevés idejük van piacozni. De eddig abszolút mindenkinek pozitív a visszajelzése, azt írják, mondják, hogy erre van igény.  

– Miket terveznek az Üvegház Piacon?

– Amikor megnyitottunk május 7-én, ételkóstolót is tartottunk. Mikó Péter nagykőrösi gazda főzött slambucot, ezt kínáltuk a vendégeknek. Ilyen rendezvényeket tervezünk a jövőben is. Most szombaton is volt egy garázsvásár, ahol vegán lecsót főztünk. Ilyen közösségi eseményeket szeretnénk 2-3 hetente megrendezni, hiszen a piac a közösség tere az ókori görög kultúrában is, a magyarban meg pláne. Az ember nemcsak vásárol, hanem megél egy kis közösségi élményt is. A szomszédok mondták, hogy ez az épület a háború előtt közösségi házként működött. A kert sarkában meg is van a tekepálya maradványa.

A piacot bázisnak szánjuk. Szeretnénk a környező helyszínekre időszakonként kitelepülni, hogy akik messzebb laknak, azok is részesülhessenek belőle. A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesülettel közösen szerezzük be a termelői árukat. 

– Mi számít most slágerterméknek az Üvegház Piacon?

– Nehéz megmondani. Ami klasszikusan ilyenkor nagyon megy, az a szamóca.  Leginkább azért is, mert most már kezdenek átváltani a fóliás eperről a szabadon termettre, és ilyenkor van a befőzési szezon is. Ez egy nagyon szép időszak, és aki tudja, hogyan állítják elő külföldön az epret, az nagyon örül annak, hogy végre hazait is kaphat. Ennek egészen más a termesztési módja és az élettani hatása is, Mi pedig csak hazait árulunk ebből is, mint minden másból. 

A piac hétköznap 10 és 18 óra között, hétvégén pedig 9 és 13 óra között tart nyitva.

Legfrissebb

Bárki építheti: megnéztük a budapesti Lego-villamost

Parádés új villamost mutattak be Budapesten. Az új jövevényt szerda reggel leplezték le a Ferencvárosi Kocsiszínben. A sajtónyilvános eseményen a Budapest Brand, a BKV,...

MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai

A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító, és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium. A felszolgálási...