Az izgalmas ételek mellett igazán egyedi élményekben is része lehetett azoknak, akik az első napon felkeresték az “országkóstolóként” is definiált, három napos rendezvényt.
Újra felvonultak a legjobb hazai éttermek és cukrászdák a Millenárison az idei Gourmet Fesztiválon. Mintegy 50 vidéki és fővárosi étterem, valamint tucatnyi cukrászda adta össze az ország legnagyobb menüjét, több mint 200 különböző ételt és desszertet. Ételekben tehát nem volt hiány, ahogy borban, sörben és más italokban sem. Szinte már zavarba ejtő volt a kínálat, főleg annak, aki először találkozik a nemzetközi konyha ilyen széles palettájával.
A bőség zavarában szinte felüdülés volt látni egy-egy ismerős étterem standját, akiknél gyakran megfordulok máskor is, hiszen most ők is különleges menüvel készültek a fesztiválra, így volt lehetőség valami újat kipróbálni. Szinte minden nemzetiség konyhája fellelhető volt, akiknek van éttermük Magyarországon, én mégis elsőként a jól ismert libanoni éttermek standjaihoz álltam be olyan 20 percnyi bolyongás után, és nem csalódtam.
A legizgalmasabb jelenetek viszont a színpadon zajlottak, ahol Huszár Krisztián tartott udon demonstrációt. A japán konyha egyik alappilléréhez, az udon tésztához már boltban és gyorsétteremben is hozzájuthatunk, de miért is tennénk, ha otthon is elkészíthetjük? A folyamat stresszoldónak sem utolsó, hiszen jól meg is kell taposni, ugrálni rajta, hogy elérje a megfelelő textúrát.
Ez nem vicc, a Gourmet Akadémia színpadán a közönség tagjai is beálltak taposni, mielőtt előkerült volna az udonvágó bárd. A SHO restaurant, bar & café és a Vietnámigulyás.hu HK séfje egy japán kollégájával mutatták be a szakszerű technikát, majd jöttek a csinos hölgyek, akik nagy lelkesedéssel dolgozták meg a tésztát a lábukkal, a földön, egy szemetes zacskóban. Udon taposó ének nem hangzott el, de akár népdal, akár metál is szólhatott volna, a jelenet mindenképpen komikus volt.