2024. június 13., csütörtök
21.4 C
Budapest

2. világháborús katonát exhumáltak Hidegkúton

Mélion József vélhetően egy, a háborút megörökítő, arról híreket továbbító haditudósító században szolgált – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság a Facebook-oldalán.

Az intézet munkatársai még novemberben végeztek feltárást a Véka utcai temetőben, amely a magyarországi németek második világháború utáni kitelepítése miatt vált elhagyatottá, és felszámolását az önkormányzat már hosszú ideje tervezte. A temető területén volt egy katonasír, amelyben a fejfa szerint a 46 éves korában hősi halált halt Mélion József tartalékos százados nyugodott.

Mélion József vélhetően egyike volt azon első világháborús katonáknak, akiket az Arany Vitézségi Érem elismerésben részesítettek, miután 1918 szeptemberében tüzérségi felderítő volt az olasz fronton.

Mélion Józseffel a halotti anyakönyv szerint egy lövés végzett 1945. március 5-én, éjjel 11 órakor a temetőhöz közeli pesthidegkúti kórház területén. Koporsóban, egyenruhában temették el; exhumálásakor a Signum Laudis szalagsávja és egy tiszti csillag is előkerült. A közeljövőben Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen fogják újratemetni.

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...