2024. szeptember 20., péntek
15.2 C
Budapest

Újabb lépéssel közelebb a Lipót feléledése

Nemzetközi bentlakásos középiskola épül a 15 éve elárvult OPNI helyén – tudtuk meg úgy másfél éve. A dolog akkor még a jövő homályába veszett. Most viszont kiderült: kiemelt beruházássá tette a kormány az építkezést.

Mi az, amit most tudni lehet róla? Az Építészfórum című szakfolyóirat járt ennek utána, máris mondjuk, hogy mit tudott meg. Az április 19-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet a kiemelt státusz mellett meghatározza a beruházásra vonatkozó sajátos beépítési szabályokat és építési követelményeket is. Ezek szerint a kialakítható telek legkisebb területe 8000 négyzetméter, a beépítettség megengedett mértéke maximum százalék, a terepszint alatti építésé pedig 25%. Van még egy sor más kritérium is, de az említett három azért fontos, mert kiderül belőle: jókora, minimum a terület 55 százalékát kitevő park marad az OPNI helyén. Ami a II. kerület levegője miatt akkor is jó hír, ha a park a nagyközönség előtt zárva marad. Az épület magassága egyébként legfeljebb 22 méter lehet.

Az utcáról a lombok miatt most csak a kapusfülkék látszanak.

A Közép-európai Oktatási Alapítvány közpénzből finanszírozott tandíjas nemzetközi középiskolája az egész régióból, elsősorban a visegrádi országokból fogad majd középiskolásokat. Az alapnyelv az angol lesz, de minden diák tanulhat a saját nyelvén is. A tandíjról még nincs hír, de azt már lehet tudni, hogy az iskola ösztöndíjprogramot is indítana a nem annyira tehetős diákoknak.

Maga az épület ilyen impozáns.

Ami pedig az épületet illeti: a Budai Magyar Királyi Országos Tébolydaként alapított lipótmezei elmegyógyintézet az 1860-as években épült. Zettl Lajos tervezte, késő romantikus stílusban. A 41 hektáros területen álló, 39 ezer négyzetméternyi műemlék épületkomplexum állapota már régóta romlik, a 15 évvel ezelőtti bezárás óta zuhanásszerűen. Hogy miként néz ki a majdani középiskola, arról nem láttunk még terveket. Korábban szó volt azonban arról, hogy magát az épületet megmentenék, felújítanák.

Legfrissebb

Kitekintő Pestre: így fest napnyugtában az elárasztott Carl Lutz rakpart

A Duna vízállása csütörtökön délután 780 centiméter magasan volt, kevesebb, mint egy méterre a szombaton várható 850 centiméteres tetőzéstől. Budapesten az árvíz miatt változott a tömegközlekedés,...

Kerületi vízipólósok segítették az árvízi védekezést

A II. kerületi fiatal sportolók és lelkes szüleik is segítettek, hogy megmentsék a Hajós Alfréd Sportuszodát. A II. Kerületi Sport Kft. vízilabda szakosztálya is kivette...