2024. november 22., péntek
0.5 C
Budapest

Hamisítatlan thai ízek Budán: interjú a Yum Yum tulajdonosával

Thaiföldi szálloda után új vállalkozásba kezdett és megnyitotta II. kerületi thai kifőzdéjét Kovács Balázs. Pár hét után már óriási sikereket ért el, az emberek imádják az ételeket, nem ritka, hogy sorban állnak a kifőzde előtt.

Nem sokkal a nyitás után kerestük fel a helyet, hogy megismerkedjünk a thai ételek kultúrájával. Az ízek mellett persze az is nagyon érdekelt bennünket, mitől lehet ennyire sikeres pár hét után egy étterem? Interjú Kovács Balázs tulajdonossal.

Hogyan indult el a II. kerületi Yum Yum Thai?

Korábban Thaiföldön egy 16 szobás szállodánk volt a feleségemmel, amit sajnos a pandémia miatt be kellett zárni 2020-ban. Magyarországra költöztünk és egy vidéki főzőversenyen különdíjat nyert a feleségem egy bográcsban készült Massaman curry-vel és papaya salátával (som tum). A versenyre egyébként édesanyám hívta fel a figyelmünket, úgyhogy neki köszönhetjük, hogy egyáltalán felmerült az ötlet, hogy nyissunk egy thai kifőzdét. (khao kaeng)

Meg szeretném említeni, hogy a szüleim segítsége nélkül nem tudtuk volna elindítani a vállalkozásunkat, akik nem csak a nyitásnál, hanem folyamatosan segítenek a kihívásokkal teli napi ügymenetben. Egyébként az első hat hónapunkat a Kapás utcában töltöttük egy kis szuterén üzlethelyiségben a jelenlegi helytől 200 méterre, ahol gyorsan világossá vált, hogy ki fogjuk nőni a helyet. Szerencsénkre sikerült a jelenlegi üzlethelyiséget megszerezni, ahol jóval nagyobb konyhával és vendégtérrel  tudunk dolgozni.

Thai étteremből némi túlzással minden sarkon találsz egyet pesten, de thai kifőzde (Khao Kaeng) még nem volt és a miénket kivéve a mai napig sincsen Magyarországon!

Milyen kínálatot nyújt a Yum Yum? Kifejezetten thai ételeket lehet nálatok kóstolni, vagy vannak más típusú finomságok is?

Thai ételeket kínálunk. Elsősorban thai curry-ket ajánlunk. A stílus, amit képviselünk Khao Kaeng, ezt jelenti: rizs és curry (bolt).

A klasszikus curryk (zöld, vörös, sárga, massaman és paneng) mellett más népszerű és kevésbé ismert ételeket is készítünk, mint Larb moo (darált sertéshús saláta), Pad khing (gyömbéres csirke), kai wan (fekete szójaszószos csirke shitake gombáva), thai citromfüves csirke, pad kra pao moo (szent bazsalikomos darált sertéshús). Levesek közül Tom Ka Kai (kókusztejes csirkeleves) és Tom Yum kai (savanyú-csípős csirkeleves), illetve Tom Chud pak (“ízetlen” zöldségleves). A tavaszi tekercs is, amit kóstoltál, nagy sikerű.

Ki szokta elkészíteni az ételeket?

A feleségem főzi az ételeket. Minden reggel frissen 14-15 féle ételt készítünk kb 150-170 adagot.

Van kedvenc ételed az étterem kínálatából? S melyik az az étel, amelyiket a legjobban szeretik a vendégek?

Mi már kicsit unjuk a curry-ket, hiszen lassan egy éve ezzel foglalkozunk, de a Tom Yum levest és Larb Moo-t nem tudjuk megunni.

A közönség legnagyobb kedvence a Massaman curry, amit egyébként a CNN a “világ legjobb ételének” nevezett a valaha készített legfinomabb 50 étel listáján. Egy kókusztej alapú húsos curry, “a curry-k királya erőteljes ízei miatt. Az ételben mesterien keverednek a fűszeres, kókuszos, édes és sós ízek. Nem véletlen valóban a népszerűsége. A Massaman curry és a Tom Yum leves egyébként a legnagyobb mennyiségben előállított és eladott ételünk.

Kínáltok napi menüket is vagy csak egy állandó étlappal dolgoztok?

Nem kínálunk napi menüt, hiszen azt többnyire vásárlásösztönzés miatt alkalmazzák. Szerencsére nem szükséges ezzel motiválni a vendégeinket, mivel így is igen alacsony árakon dolgozunk és így is többnyire zárásra minden elfogy, ezáltal  nem tervezzük a napi menü vagy az árukapcsolás bevezetését.

Milyen nálatok egy átlagos munkanap?

Reggel 7 előtt érkezünk és megfőzzük az aznapi ételeket. Nyitásra épphogy elkészülünk és többnyire már nyitás után egyből elkezdenek betérni hozzánk a törzsvendégeink. Majd dél körül mindennap kialakul egy kisebb-nagyobb sor, ami fél kettőig tart, utána kicsit elcsendesedik. Egy részmunkaidős thai kolléganőnk segít délután felszeletelni a következő napi összetevőket, majd mosogatás, takarítás és irány haza.

Elégedettek vagytok-e a kezdeti sikerrel? Mik a jövőbeli terveitek?

Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy ekkora érdeklődés és kereslet van az ételeink iránt. Nagyon örülünk neki és boldogok vagyunk. Persze komoly áldozatokkal, hosszú munkaórákkal és kitartással jutottunk el ide. Nagyon sok tervünk van a jövőre nézve, a többi között olyan ételeket szeretnénk kínálni, amelyeket más helyeken nem lehet Magyarországon megvásárolni. Természetesen a jelenlegi menüt is szeretnénk fejleszteni és új ételeket bevezetni, de csak lépésről lépésre tudunk haladni és a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben csak óvatosan és megfontoltan megyünk előre.

Balázs és feleségének kedvessége már a legelső pillanatoktól érezhető volt, háromféle ételt is megkóstolhattam. Első körben citromos csirkeragulevest ettem, mely kókusztejet is tartalmazott, egyszerűen lehengerlő volt! Ezután következett az igazi thai sertésragu rizs körettel, mely kifejezetten a csípős ételek kedvelőinek való. Végül a tavaszi tekercs sem maradhatott ki, én egyébként még sosem kóstoltam hasonlót, de nagyon elnyerte a tetszésemet a ropogós tészta.

Ár-érték arányban abszolút megállja a helyét, nem csoda, hogy ekkora siker övezi őket, hiszen már a nyitás pillanatában sor állt a kifőzde előtt, délelőtt 11 órakor.

Legfrissebb

Bárki építheti: megnéztük a budapesti Lego-villamost

Parádés új villamost mutattak be Budapesten. Az új jövevényt szerda reggel leplezték le a Ferencvárosi Kocsiszínben. A sajtónyilvános eseményen a Budapest Brand, a BKV,...

MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai

A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító, és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium. A felszolgálási...