2024. szeptember 8., vasárnap
23.7 C
Budapest

Iparművészek töltötték meg a Klebelsberg Kultúrkúriát az adventi vásárra

Gyönyörű tárgyak várták a vevőket, a hazai iparművészek egyedi alkotásait kínálták eladásra.

A különleges adventi vásárt a Rearticon Iparművészeti Egyesület szervezte. Volt minden, amire a művészetet kedvelők vágyhatnak: ékszerek, nemezből készült tárgyak, kerámia-, üveg- és textilművészek alkotásai és különleges régiségeket bemutató könyvsorozat is feltűnt az ajándékötletek között.

A kiállítás szervezőjével, a Rearticon Egyesület vezetőjével, Szöllősi Anna Ritával beszélgettünk.

Hol lehet még az ünnepek előtt megvásárolni ezeket a különleges tárgyakat?

A Várkert Bazárban az elkövetkező három hétvégén szintén bemutatkozunk hasonló kínálattal. A Rearticont kifejezetten azért alapítottuk, hogy pályázni tudjunk hasonló eseményeken való részvételre. Szerencsére már nagyon sok sikeres vásáron vagyunk túl.

A vásáron mindenki a saját alkotásait árulja?

Igen és ez kuriózum, ezt Magyarországon találták ki, az 1800-as években, az Iparművészeti Múzeumban. Onnan ered a hagyomány. A művészek hozzák a saját dolgaikat, így velük is lehet beszélgetni és közvetlenül tőlük, barátságosabb áron lehet megvenni a tárgyakat, sőt alkudni is lehet.

Ön milyen alkotásokat készít?

Én eredetileg divattervező iparművész vagyok. Iránban éltem hat évig és amikor odaköltöztünk a családommal, ezt a munkámat nem tudtam folytatni, mert nem lehet otthon csinálni, ahhoz kell egy komoly varroda, és hát vásárlóközönség. Ott szerettem bele a perzsa-nomád ékszerekbe, elkezdtem őket gyűjteni és azokból én készítettem nomád ékszereket a saját stílusomban.

A vásáron megkérdeztünk néhány művészt is a portékájukról.

Faragó István különleges 118×124 milliméteres könyvekből készített egy immár 58 kiadványból álló, és tovább bővülő gyönyörű sorozatot. A kiadványok 1945 előtti, régi tárgyakról szólnak, és a tárgykultúrát próbálják megismertetni az érdeklődőkkel. A tartalmat, illetve a képeket szakértőkkel ellenőriztetik, de a gyűjtők is szoktak segíteni hasznos információkkal.

“Ez egy olyan sorozat, mint amikor az építész felépíti a saját házát. Könyvtervező vagyok és eljött az idő, amikor már nem a megrendelőkre akartam hallgatni, hanem megalkotni az ideálisat és ezek képviselik ezt az elvet” – mondta az ötletgazda. A kiadványokat néhány könyvesboltban, illetve múzeum shopokban lehet megvenni.

Nemezeket lehet kicsit másképp is készíteni. Boros Anikó a klasszikus gyapjúhoz selymet is kever, összeházasítja őket, s így kap egy nagyon érdekes anyagot.

“A selyemrostot szétnyitom az asztalon, és akkor egy keresztirányú réteggel rakom meg, gyapjúval finoman, nagyon vékonyan. A tetejére is teszek egy széthúzott selyemrostot, majd egy kicsit megnemezelem, hogy összeálljon, és az ujjaim hegyével szétnyitom ezeket a lyukakat. Ahogy zsugorodik a gyapjú, szépen nyílnak”. Ő is főleg vásárokon szokott árulni, de tanfolyamokat is tart.

Az egyik standon vörös- és sárgarézből készült tárgyakat kínált a Pilisszentivánon élő B. Horváth Brigitta. Mint elmondta, szívesen lát mindenkit a műhelyében, illetve különböző vásárokon lehet találkozni vele és az alkotásaival.

Legfrissebb

Őrsi Gergely találkozott a sárkánnyal – Süsü játszóteret avattak a Nagy...

Nem csak a teret újította meg a II. kerületi önkormányzat a Novotel Danube szomszédságában, hanem egy olyan játszóteret varázsolt, ami tényleg megfelel a modern...