2024. február 23., péntek
11.4 C
Budapest

Egy legendás lecsóra még vidékről is eljönnek a KicsiZso-ba: interjú Horváth Zsolttal

A Frankel Leó utcai népszerű reggeliző- és ebédelőhely bővült, és tulajdonosának, Horváth Zsoltnak még nagyon sok terve van, a vendégek örömére. Vele beszélgettünk.


Mikor kezdődött a történet?

15 éve, egy tavaszi délután épp a Bambiba mentem sörözni, mikor láttam, hogy kiadó a helyiség, ami korábban antikvitás volt – Komora Andi és a focista Komora Imre vitték a boltot. Kivettük, és 2011 július 27-én nyitottuk meg volt társammal, a SzendZso Reggeliző-Kávézót. Nagyjából az elsők voltunk Budapesten, ahol a tulajdonosok álltak be és dolgoztak. Mi mindketten szakácsok voltunk, ő volt a séf, rengeteget tanultam tőle. Egyik nap én voltam a konyhán ő a pultban aztán másnap cseréltünk. Ideig-óráig ez így működött, aztán idővel fel kellett venni embereket. Igazából négy évig ez egy jól működő történet volt.

Mi volt az oka, hogy szétváltatok?

A célunk hasonló volt, hogy jól menjen hely, de ezt más úton szerettük volna elérni. Másképp képzeltük el a működtetést, és hogy ne legyen ebből nagyobb probléma, azt mondtuk, hogy akkor most menjünk szét – neki megvolt a cateringes vállalkozása, azt folytatta. Én itt akartam maradni és 2015 augusztus 3-án saját névre faragva KicsiZso néven nyitottam újra a reggeliző-kávézót.

Az utcában már korábban is voltak ikonikus helyek: a Bambi, a Gusto, az Ómama antik és pár év alatt a KicsiZso is ilyenné vált.

Mi is látjuk, hogy már az utca részévé váltunk. Tök jó fej mindenki, az utcából rengetegen szólnak, “Szia Zsolti, nem dolgozok két napig, ha kell, szívesen segítek! vagy: Gyere nyugodtan, parkolj ide a helyemre! Nagyon kedvesek az emberek. A titkunk, hogy nagyon figyelünk a minőségre. Néha persze hibázunk, ez egyértelmű, mert aki dolgozik, az néha hibázik. Mindig kiváló alapanyagokat használunk – nem drága kézműves termékeket, de nagyon jó minőségűeket. A párizsis zsemlénket például a Szabadfi Szabinak a kovászolt zsemléjében adjuk, mi keverjük hozzá a házi majonézt tojáskrémnek, amibe a tojást nagy darabokra vágjuk fel, magvas mustárral. A mangalica párizsit Gesztelyről hozzák, füstön sütünk paprikakrémet, és akkor igazából így lesz ez egy nagyon finom étel. Valójában nekünk a füstölt libamájas kalács az ikonikus ételünk.

Minek köszönhető a mostani bővítés?

Nagyon felemelték az áram árát, körülbelül a négyszeresére. A gázt még leszerveztük időben, így 2025-ig nagyon jó áron kapjuk. A korábbi kis hellyel a megemelkedett árakat nem tudtuk volna kitermelni, be kellett volna zárnunk. Szerencsés gyerek vagyok, a mellettünk lévő helyiség, amit már régen kinéztem magamnak, éppen kiadó lett, a korábbi bérlőjük menni akart. 

Reggeliző-ebédelőhely vagytok, délután háromkor zártok. Terveztek hosszabb nyitva tartást?

Nem, ezt így meg tudja csinálni egy csapat, bár most, hogy bővültünk, meg kell néznünk, hogy az új bérleti díjjal, új költségekkel, hogy fog ez kinézni. Nagyobbak lettünk, több ember kell hozzá. Tervezünk csütörtök és péntek esti nyitva tartást, maximum tízig. Itt grillezni fogunk faszénen. Így mindenkinek jó, mi reggel kezdünk el zajongani, három után már nem. A lakók reggel elmennek dolgozni, s mire hazaérnek 3-4-5 körül, már nincs tányércsörömpölés, nem zörögnek a fazekak.

Az új helyiségben nagyon lazán vannak a bútorok, tesztek még be oda asztalokat?

Két asztal még beférne, de nem akarom, hogy olyan zsúfoltság legyen, mint korábban volt. Így is össze tudunk tolni asztalokat, vannak még székeink, így nagyobb társaságokat is el tunk majd ott helyezni.

Korábban volt néha zene is, vannak terveitek esetleg programokat is szervezni?

Igen, még a SzendZso idejében Bangó Endre barátom muzsikált itt nekünk szombatonként tíztől kettőig. Körülbelül két hónap múlva tervezem elkezdeni a bor és gin kostolókat, csinálunk majd vacsorákat is, hogy kihasználjuk a szép, nagy helyiségünket. Ha lesz rá időm és energiám, és ha lesz felkérés, lehet, hogy lesznek kulturális programok is nálunk. 

Említetted, hogy vannak más érdekeltségeitek is.

A bővítés előtt a KicsiZso már önjáró lett, elvitték a munkatársaim és a feleségem , én már kevesebbet voltam itt. Van mellette egy elég komoly catering cég, amit viszünk, van egy vendégházunk és ott van a Bodrog Smoker. Mivel grillfanatikus vagyok, a füst a szenvedélyemmé vált, olyannyira, hogy elkezdtünk smokereket gyártani és BBQ versenyekre járni. Most a legnagyobbat, amiből sok pénzünk is jött, a catering részt el akarom engedni, vagy visszább lépni, hogy tudjak fókuszálni a kibővített KicsiZso-ra. Még egy érdekesség a Buborék Brunch, amit a budafoki Törley Manufaktúrával közösen csinálunk.

Milyen a vendégkör, inkább magyarok, vagy külföldiek?

Mostanában egyre több lett a külföldi, de a vendégeknek a 70-75 százaléka magyar törzsvendég. A Külügyből rengetegen járnak hozzánk, az irodaházakból is és a lakók is hála az égnek megszerettek minket. A brunch-ra viszont egész Budapestről, sőt vidékről is jönnek, főleg szombatonként- vasárnaponként. Van, aki a 17. kerületből jön át, hogy reggelizzen nálunk. 

Kitelepültök fesztiválokra?

Az elején nagyon sokra jártunk, de évek óta van annyi külsős rendezvényünk, hogy nem kell kimennünk fesztiválokra.

Milyen az étlapotok?

Van egy alapmenünk a klasszikusokkal, de vannak benne különlegességek, mint a füstölt kacsamájas bundás kalács és a King Bagel. Ez utóbbiak a kedvencek és mellette főzünk például marhapofát vagy például, ha felhívnak, hogy “Zsolti, most sikerült Zemplénből hoznunk három kiló rókagombát”, akkor csinálunk egy kis marhasültet vagy omlettet vele.

A menü mindig más, talán, ha félévente ismétlődik valami. Bele tudjuk csempészni a szezonalitást, vagy ha látok új dolgokat, amikor elmegyek enni valahova,  vagy ha külföldön meglátok valamit, és úgy döntök, “hú ezt csináljuk meg”. Ami nem változik, az a KicsiZso lecsója, ezt mindig ugyanúgy főzzük, ugyanazokból az alapanyagokból. A kolbász a szentendrei István gazdától van, ő minőségi árut készít, vele már nyolc éve dolgozunk. Ez kerül bele a rántottákba, omlettekbe és hát a lecsóba. Télen érkezik a rakott krumpli, ezt buggyantott tojással adjuk, szintén az István gazdától vett kolbásszal. 

Az eső mennyire zavarja meg a forgalmat? 

Ilyenkor természetesen a terasz bukó, de szerencsére most már bent is leférnek 35-40-en. 

Legfrissebb

Ilyen disznótor még nem volt Budán!

Megnéztük az első budai disznótort a Fény Utcai Piacon. A Fény Utcai piac Buda, de talán egész Budapest egyik legjobb közösségi helyszíne. A piac miatt...

Floráriumok, kerámiák és kézműves sámlik a Maker’s Marketen

A most kétéves Maker's Marketet a hűvösebb időszakban a Marczibányi Téri Művelődési Központban rendezik meg, míg márciustól a Fény utcai piacon. A havi dizájnvásáron...