2024. február 23., péntek
11.4 C
Budapest

Budapest legújabb luxusszállodája egy igazi építészeti bravúr

Mutatjuk, hogyan lett hotel három legendás épületből!

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró szerint a újonnan épült magyarországi ötcsillagos szállodák színvonalukban nem csak, hogy felveszik a versenyt jó pár nyugat-európai, hasonló kategóriájú hotellel, hanem meg is előzik azokat. A szakember szerint az is példaértékű, miként alakították át három, központi helyen lévő épületet a Vörösmarty térnél.

Kihívás az építészeknek

A Dorothea Hotelt nem túlzás építészeti bravúrnak nevezni, ugyanis eredetileg három emblematikus, nagy múltú épületből jött létre, melyek nem elég, hogy három különböző korban készültek, stílusukban és az építésükhöz használt technológiákban is eltértek. A projekt kulcsfeladata volt ennek a három épületnek az egységgé formálása.

Három kor, három stílus

A három épület: az első a Weber-ház, ami korábban a Takarékpénztárnak adott otthont és neoreneszánsz stílusban épült, a második a Mahart ház, ami a szecessziós jegyeket hordozza és a harmadik a Futura vagy Münnich ház, amit art deco stílusban álmodtak meg eredeti építészei. Ezt a három épületet úgy formálták egységgé, hogy megtartották az épületek magas szintű értéket képviselő részeit, a többi területet pedig a kortárs építészet letisztult eszköztárával alakították át modern stílusúvá.

Luxus minden szinten

A Hotel Dorotheában 216 szállodai szoba került kialakításra, egy elnöki lakosztály, valamint további 9 lakosztály. A szállodai szobák a Weber és Münnich épületben helyezkednek el, a pincétől a tetőig szövevényes rendszerben. A Mahart ház szállodai üzemeltetési területeknek, valamint az apartman lakásoknak ad otthont. A Münnich ház koronázó párkánya fölötti új tetőszinten kiemelt kategóriájú lakosztályok készültek nagyobb alapterülettel és tetőterasszal a városi látkép felé üveghomlokzattal fordulva. A Weber ház koronázó párkánya fölötti két új szint tetőtér beépítésként készült az általános szintektől eltérő kialakítású szobákkal. A Weber épület százéves műemléki homlokzata mögött történeti stílusú szobák kaptak helyet, melyek kötelező eleme a felújított fa homlokzati nyílászárók és belső faburkolat. A szálloda többi szobája kortárs, letisztult stílusban várja a vendégeket.

Wellness a pinceszinten

A szállodához tartozik wellness részleg is, amely a Weber ház pinceszintjén kapott helyet. A szállodai vendégek kétnemű öltözőn keresztül juthatnak el a 3,4 x 15 méteres úszómedencéhez, amely a nem közfürdők tekintetében a legnagyobb a belvárosban. A wellness és spa részlegen konditerem, szaunák – gőzkabin, finn szauna, élmény zuhanyzó, pihenő – masszázsszobák is találhatóak, a vendégek teljes körű kényelméért.

Az épület a TSPC Csoport generáltervezésében, design&build konstrukcióban valósult meg, a BDPST Group fejlesztésében és a Market Építő Zrt. kivitelezésében. A lebonyolításért az ECO-TEC Kft., az építészeti koncepcióért és a belsőépítészetért pedig az olasz tervezőiroda, a Lissoni & Partners felelt.

Fotók: Dr. Kiss Róbert Richard

Legfrissebb

Ilyen disznótor még nem volt Budán!

Megnéztük az első budai disznótort a Fény Utcai Piacon. A Fény Utcai piac Buda, de talán egész Budapest egyik legjobb közösségi helyszíne. A piac miatt...

Floráriumok, kerámiák és kézműves sámlik a Maker’s Marketen

A most kétéves Maker's Marketet a hűvösebb időszakban a Marczibányi Téri Művelődési Központban rendezik meg, míg márciustól a Fény utcai piacon. A havi dizájnvásáron...