2024. április 13., szombat
19.5 C
Budapest

Ilyen disznótor még nem volt Budán!

Megnéztük az első budai disznótort a Fény Utcai Piacon.

A Fény Utcai piac Buda, de talán egész Budapest egyik legjobb közösségi helyszíne. A piac miatt gyakorlatilag vasárnap, illetve esténként lehet ott nagyobb rendezvényeket tartani, amiből az utóbbi években nincs hiány.

Az első budai disznótor, mint minden jó disznótor korán reggel kezdődött, majd egész délelőtt a feldolgozás zajlott. A gasztronómiai élvezetek azon kedvelői, akik nem akartak részt venni a folyamatokban, már csak a kóstolásra érkeztek meg. A vendégek gyakorlatilag elfogyasztottak egy 160 kilós, az előző éjszaka Örményesen levágott disznót.

A húst az emeleti részen dolgozták fel, és itt zajlott a kóstolás jelentős része is. A piac más részein is voltak húsárusok, töpörtyűárusok, lehetett venni a többi között forralt bort és mangalicazsírban pattogatott kukoricát vagy szavasgombás bonbont is. Ahogy a szervezők elmondták, ez az első ilyen jellegű esemény a piacon, melynek a tapasztalatai alapján jövőre is meg szeretnék rendezni a disznótort.

Kurunczi Péter és Gódor András (A Sonkás) nagyon régóta barátok. 1989-ben, egy harmadik társukkal közösen nyitottak itt egy húsboltot, de együtt voltak katonák és korábban a Lehel piacon is együtt dolgoztak. Most már külön-külön vannak a boltjaik a piacon, melyek a legkedveltebbek közé tartoznak. Kurunczi Péterrel, a Disznótor ötletadójával beszélgettünk.

Elmondta, hogy ő dobta fel az ötletet, amire a piac igazgatója rábólintott. Alapjában véve elégedett volt a nappal, de persze van még mit csiszolni rajta. Elismerte, hogy a rendezés nem lett igazán jó, de ezt tudták már előre – megosztott lett, az lenne jó, ha egyben lenne. A mostani egy próba, és ki kell találniuk majd, hogy lehetne úgy megtartani a disznótoros rendezvényt úgy, hogy az mindenkinek megérje, és hogy közösen tudjanak enni-inni szórakozni a vendégek. Valószínűleg segítene rajta, ha a piac több üzlete venne részt a programban.

Szerinte a piacon még több közösségi eseményt kellene tartani, ami lehet akár egy bográcsparti is hétvégén. A második kerületnek ennél jobb közösségi tere nincs, és ezt ki kellene használni – mondták a szervezők. Sok országban nagy tradíciója van a piacokon a közösségi életnek, gondoljunk csak a bécsi Naschmarkt-ra vagy a spanyol piacokra. Jó lenne, ha nálunk is kialakulna hasonló, amire jó irány a pénteki-szombati pezsgőzés, borozás, ami egyre több ember hétvégi programjának fontos része. Nagy vonzerő, hogy itt van az ország egyik legjobb lángosa, ahova nagyon sok külföldi is eljön.

A piac ügyvezető igazgatóját, Mihalik Zoltánt a mai rendezvényről kérdeztük.

Hogyan összegezné az első budai disznótort?

Hagyományteremtő szándékkal rendeztük ezt az első eseményt. Azt gondolom, hogy aki itt volt, és lehetősége volt akár a disznótorban részt venni és követni a bontást és feldolgozást is, annak izgalmas kulináris élmény volt a nap. Bízom benne, hogy akik ezen nem vettek részt, azok is jól érezték magukat, hiszen volt sok árus, így meg tudtak ebédelni, vagy csak egy pezsgő mellett beszélgetni.

Az előbb beszélgettünk az egyik főszervezővel, Kurunczi Péterrel, a többi között arról, hogy talán jobb lenne, ha nem lenne ennyire megosztva a piac a disznótoron. Mit gondol erről?

Mi kifejezetten arra törekedtünk, hogy legyen a rendezvénynek egy ingyenes része, és egy olyan része, ami székkel, asztallal leülős helyet teremt. Én azt gondolom, hogy ahogy megvan az igény arra is, hogy valaki csak bejön, sétál és vásárol és eszik egy hotdogot vagy sült kolbászt, van, aki szívesen eltölt itt gyakorlatilag egy teljes napot és látja a teljes folyamatot. Amit sajnálok, hogy maga a disznótor ebben a zárt, belépős területen történt, így a legtöbben sajnos nem is látták ezeket a látványos részeket.

Valójában az történt, hogy mi eredetileg csak egy nagyobb létszámú rendezvényt terveztünk, azt gondoltuk, hogy lesz 100-120 ember, aki befizet egy hagyományos disznótorra, aminek a része a reggeli sült hagymás vértől kezdve az orjalevesig, hurkáig, kolbászig minden. Mivel ez a létszám nem igazán jött össze, lett ebből egy ilyen kombó verzió. Arra törekedtünk, hogy el tudjuk különíteni azt a 70-80 embert, akik elővételes jegyet vettek. Az biztos, hogy azon, hogy maga a disznó feldolgozás nem látszott csak a “fizetős” részen, lehetne változtatni.

Mi lesz a következő nagyobb program a piacon?

A tavalyi évhez hasonlóan húsvét előtt valószínűleg fogunk tartani egy kalácsról és sonkáról szóló tematikus rendezvényt, kifejezetten az ünnepre fókuszálva, húsvéti hagyományokat felelevenítve. Az egy teljesen ingyenes rendezvény lesz, várhatóan március 24-én. Tavaly csináltuk először, reméljük jól fog sikerülni.

Legfrissebb

Dombóvár titkait kereste a budai újságíró

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal Dombóvárról beszélt a Retro Rádió adásában. Dombóváron kalandozva Dr. Kiss Róbert Richard egy olyan kincsre...

Virágba borult a Tóth Árpád sétány

Hétvégén virágba borultak a Tóth árpád sétány japán díszcseresznyefái. A gyönyörű látvány sok embert vonz a Várba, így a néhány nap, míg tejes pompájukban...