2024. június 13., csütörtök
21.4 C
Budapest

Kipróbáltuk a Galffis csokizót Budán, álomszerű az eredmény!

Dél-Amerika trópusi esőerdőit idézi a látvány Budán, pont szemben a Parlamenttel. Új hely nyílt a Batthyány téren, az idő jóvoltából egyelőre még a teraszról is élvezhetjük a panorámát.

A prémium kávék és teák, saját gyártású kézműves csokoládék mellé gondolati kalandot is kínál a tulajdonos. Gálffi Dezső, akinek a nevét viseli a Galffis, azt szeretné, ha hagyná magát elvarázsolódni a vendég. Ehhez adott is minden: egzotikus világokból érkeznek a kávészemek, a kakaóbabok és a teafüvek, természetközelség és nyugalom köszönt ránk a csomagolásokról, a belsőépítészeti megoldásokból és a kávék, csokik, teák ízéből. Megadhatjuk a módját a délutánnak: mintha a tér nyüzsgésétől messzire robogna velünk is a kisvonat, amely a földszintről az emeletre viszi a finomságokat.

A rendelésnél zavarba hoz a bőség. Van itt kis csokoládé, nagy csokoládé, szögletes, kerek, töltött, sima, málnás, meggyes, karamellás, gyömbéres, és csak az Isten tudná megmondani, még milyen. Kelletik magukat az üvegtárlókban. Szóval Gombóc Artúr is eléggé elájulna, pedig még nem is szóltunk a polcról, amelyen a glutén-, laktóz- és cukormentes csokik sorakoznak. Engem a glamúrosan ezüstszínű golyókba rejtett chilis csoki varázsolt el igazán. Keserűcsokis ráharapás után chilibomba robban a szájban, grammra pontosan úgy, hogy a két íz harmonikus egészként csengjen le. Tényleg zseniális.

Ami pedig a kávékat illeti, mesébe illő a kezdet. Nem talált olyan kávét otthon, Székelyföldön, ami ízlett volna neki – meséli Gálffi Dezső. Nyakába vette hát a világot, hogy ráleljen a neki tetsző kávéfajtákra. Ma már latin-amerikai, afrikai és délkelet-ázsiai ültetvényeken pakolják zsákokba neki a kávészemeket és a kakaóbabot, amiből a kézműves csokoládét gyártják. Fair trade és biotermelés, fenntarthatóság – ezek kulcsszavak, amikor ki kell választani egy-egy új szállítót. Most saját kávéfarm vásárlását tervezi Gálffi Dezső, hogy tényleg a nullára csökkentse azokat a területeket, melyekre nem lát rá a kávécserje ültetésétől a kávégép működtetéséig.

A felesége sem marad ki a történetből, ő igazán szeretni való női vonalat hoz be. Minél több nőt igyekszik bevonni, hogy esélyt adjon nekik. Most például egy olyan fajta kávéból pörköltethetünk a Galffisban, amelyet asszonyok termesztenek a Kilimandzsáró oldalában, miközben férjeik az állatokat őrzik az otthontól távol. A teák közül pedig a Merchuntea arab nőktől érkezik Budára, meg a székelyudvarhelyi és medgyesi üzletekbe.

Nyáron kávékoktélokat szürcsölhetünk az apró teraszon, szemben a Parlamenttel, míg télen inkább tejszínhabbal turbózott kávékülönlegességeket ajánlanak, köztük például málnásat, matchásat vagy karamellásat. De kortyolhatunk persze rafinált forró csokikat is fent az emeleten, bekuckózva, kicsit elbújva, meleg színek és burjánzó dekoráció között. A kávék zöme is a csokis ízvilág felé tart, de van bőven miből válogatniuk a citrusos vonal kedvelőinek is. Egyébként akár egy lusta reggelizős randit is megbeszélhetünk ide. Vannak szendvicsek, addig pedig, amíg befut a partnerünk vagy a kisvonat, útifilmeket nézhetünk.

A Galffisból haza is vihetjük a kedvenceinket, magunknak vagy ajándékba. Szemet gyönyörködtető és ínycsiklandó csokoládéösszeállításokat vásárolhatunk akár karácsonyra, nem csak a családnak, kedvesnek, barátoknak – az üzletfelek is biztosan odalesznek egy ilyen, küllemében és ízében egyaránt kifinomult csomagért. A hazavinni szándékozott kávét szájunk íze szerint pörköltethetjük, de az őrléshez is kapunk tanácsokat, ha elmondjuk, milyen főzőnk van otthon.

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...