2024. február 23., péntek
11.4 C
Budapest

Zöldebb és csendesebb lesz a Fény utca – a részletekről a lakók döntenek

Ki ne próbált volna már parkolni a Fény utcában, ha a Mammutban volt dolga? És kinek hányszor sikerült már ez? Közösségi egyeztetés volt a csütörtöki vihar után a Fény utca (és a Lövőház utca) forgalmi és parkolási rendjéről.

A kezdeményező Őrsi Gergely polgármester azzal nyitott, hogy a legjobb szándék ellenére se fognak olyan megoldást találni, ami mindenkinek tetszik, de egy többség által támogatott megoldás érdekében még lesz több hasonló fórum. Az önkormányzat által javasolt három változat fent van a kerületi oldalon és ezekhez minden észrevételt, javaslatot várnak. 

A legnagyobb gond az, hogy a szélső forgalmi sávban – legtöbbször vészvillogóval – folyamatosan megállnak az autók. Így, bár a Fény utca kétsávos, a nap nagy részében csak egy sáv használható.

A megoldáshoz a halszálkás parkolást elvetette az önkormányzat, az azonban mindhárom verzióban közös, hogy csak egy forgalmi sáv lesz a jövőben a Fény utca ezen szakaszán. A tervek közt az eltérés a parkolóhelyek és a telepítendő fák számában van.

A tervezett változások csak a piac felőli oldalt érintik, a másik oldalon maradna végig a mostani parkolósáv. Az első változatban a piac oldalán létrejönne egy teljes zöld sáv. A másodikban a zöld szigeteket törik meg parkolóhelyekkel. Így öt plusz parkolóhely jöhetne létre, kizárólag az ott lakóknak vagy árurakodóknak, de nekik is csak max 20-30 percre. A harmadik, legradikálisabb verzió esetében 16 új parkolót hoznának létre és 9 fa kerülne a piac felőli oldalra.

A fejlesztések célja az is, hogy egységes legyen az utcakép, mind a Fény utcában, mind a Lövőház utcában. Az eszköztár stílusban, színben és anyaghasználatban követné a Széna téri és a Margit körúti felújítások jellegzetességeit.

A tervek közt van olyan, ami utólag még módosítható, de van olyan, amelyik nem. A polgármester elmondta: ha olyan terv nyer, melyben több a fa és kevesebb a parkolóhely, de aztán fél év után ezt meggondolja a lakosság, akkor a fakivágásokhoz nem fog hozzájárulni. 

Fontos bejelentés volt, hogy a két Mammut közti útszakaszon, ahol most is rengeteg ember jár át, a gyalogos közlekedés biztonságának javítása érdekében felfestenek egy zebrát. A Lövőház utcában is több lesz a fa, és itt is cél a szabálytalan parkolások megakadályozása.

Legfrissebb

Ilyen disznótor még nem volt Budán!

Megnéztük az első budai disznótort a Fény Utcai Piacon. A Fény Utcai piac Buda, de talán egész Budapest egyik legjobb közösségi helyszíne. A piac miatt...

Floráriumok, kerámiák és kézműves sámlik a Maker’s Marketen

A most kétéves Maker's Marketet a hűvösebb időszakban a Marczibányi Téri Művelődési Központban rendezik meg, míg márciustól a Fény utcai piacon. A havi dizájnvásáron...