2024. május 11., szombat
22.1 C
Budapest

Floráriumok, kerámiák és kézműves sámlik a Maker’s Marketen

A most kétéves Maker’s Marketet a hűvösebb időszakban a Marczibányi Téri Művelődési Központban rendezik meg, míg márciustól a Fény utcai piacon.

A havi dizájnvásáron kortárs kézműves alkotók vesznek részt, elsősorban Budapestről. A szervezők minőségi szelekció alapján választják ki a résztvevőket. Vannak ékszerek, ruhák, papíráru, kerámia és egy kis gasztro is – mesélték a szervezők, Hoffmann Petra és Boldizsár Károly.

Boldizsár Károly a standján saját készítésű exkluzív papírárut kínál. Ők tervezik a borítókat, és van egy kis műhelyük, ahol kötik a naplókat.

A floráriumok önfenntartó kis ökoszisztémák. Úgy működnek, hogy amikor a növény lélegzik az üvegen belül, a pára kicsapódik az üveg száján és azon visszafolyik. A körfolyamat miatt a floráriumok nem igényelnek vizet – vagyis csak akkor, mikor látszik, hogy az üveg alján az agyaggolyó réteg kiszáradt. Egzotikus növényekből készül a florárium, fittónia fajtákból, páfrányfajtákból, borostyánból, korallbogyókból. Az üvegek újrahasznosítottak, ezért duplán zöld projektnek hívjuk – tették hozzá a La FlorArt standjánál.

Izgalmas rajzolt, Budapesthez kapcsolódó képeslapokat is láttunk a vásáron. A kínálat most 26 fajtából áll, és folyamatosan bővül. Alkotója az 1993 óta Magyarországon élő brit Marcus Goldson.

Kitelepült a vásárra a Frankel Leó utcai Susu keramika is. Ketten készítik, nem korongoznak, hanem építik a kerámiákat. A gyönyörű áruk között vannak dobozok, vázák, bögrék, de például van vajtartó és ékszertartó is. A motívumokat nem tervezzük meg papíron, a színek leginkább az inspiráció – tették hozzá.

Botos Balázs, nemzetközileg is ismert keramikusművész, a többi között porcelánból készült, anyagában színezett unisex gyűrűket is készít. Vannak például hatalmas fánk gyűrűk, rocky gyűrűk, kis simple gyűrűk és a hűvös szépségű Iceland kollekciónak is van gyűrűje. Meseszerű nippeket is terveznek párjával, Harsányi Hajnalkával.

Az egyik legizgalmasabb pult a Down Alapítványé volt, ami a különböző kézműves műhelyében készült tárgyakat árusította. Járay Janka, aki a kerámiaműhelyt vezeti a Szalóki utcai otthonban elmondta, hogy van egy egy papírműhelyük is, ahol papírmasszából készülnek a tálak és különböző dekorációs tárgyak. A kerámiaműhelyben, bögréket, vázákat, szobrokat, míg egy másik helyszínen kézzel varrt papírnoteszeket készítenek. A műhelyeikben autizmussal élő, Down szindrómás illetve megváltozott munkaképességű felnőttek készítik a tárgyakat.

A Nuut Stúdió fatárgyakat, sámlikat, párhuzamosan olvasott könyveknek kis tartót készít és foglalkoznak képkeretezéssel is. Tömör fából, egyedi méretben, egyedi profillal készülnek tárgyaik.

Legfrissebb

Turisztikai ügynökség: 2024 rekordév lehet az első negyedéves számok alapján

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a magyarországi szálláshelyek, amely 14 százalékkal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Magyar...

Ecuador csodái Budán

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban Ecuador csodáiról tartott előadást. Ecuador kétségtelenül az egyik leggazdagabb és...