Az örök klasszikus mellett a népszerű pumpkin spice lattét is kipróbálhatjuk kedvenc budai csokizónkban.
A levelek már hullanak, ragyogó vörös és arany árnyalatokra váltanak és a levegő is egyre hűvösebb a korai órákban, ezért a reggeli kávénkat is inkább bentre kérjük, a kávézók terasza helyett. Van egy csodálatos ital, ami szintén jelzi az ősz és a tél beköszöntét, ez pedig nem más, mint a forró csokoládé. Akár egy szabadtéri kaland után, papír pohárból kortyolgatjuk, akár egy elegáns kávézóban ülve, a lényeg, hogy krémes, telt ízvilágú legyen, olyan, amit a Willy Wonka filmek alapján elképzelünk a forró csokoládéról.
A forró csokoládé története az ősi közép-amerikai civilizációkig nyúlik vissza: az aztékok és maják az elsők között készítettek pörkölt kakaóbabból készült italt, amelyet isteni elixírnek tartottak. Csak a 16. században jutott el Európába a forró csokoládé, ahol kezdetben az elit tagjai fogyaszthatták csak a kakaóimport költségei miatt. Idővel viszont népszerű lett a társadalom más rétegeiben is, és ma már minden európai országban elterjedt ital a hűvösebb hónapokban.
Budán van egy különleges csokizó, ahol minden pohár krémes ital egy meleg öleléssel ér fel, hiszen olyan ízbombát kapunk, ami egyenesen az egzotikus Peruba repít minket – innen érkeznek ugyanis a csokoládék. A Galffis a Batthyány téren belülről is Dél-Amerika trópusi esőerdőit idézi, de ha szerencsések vagyunk, az idő jóvoltából egyelőre még a teraszról is élvezhetjük a panorámát, azaz a magyar Parlament látványát.
Kedves budai csokizónkban ki is próbáltuk a híres forró csokit, amit többféle verzióban kínálnak. Fehér, fekete, tejcsoki, eper, narancs, karamell és mogyoró ízesítések közül lehet választani. Mi a fekete csokisat próbáltuk és pont azt kaptuk, amit szerettünk volna: igazi ízbomba, telt, krémes állagú forró csoki, mennyei tejszínhabbal, csokiöntettel és fahéjjal megspékelve.
Az ősz másik kedvenc itala, a pumpkin spice latte is megtalálható a felhozatalban, ami az utóbbi években az egyik népszerű amerikai kávélánc által robbant be a hazai köztudatba. A Gálffisban kérhetjük növényi tejes verzióban is.
Csokit nem csak folyékony formában, de táblás és praliné verzióban is kóstolhatunk. Szemet gyönyörködtető és ínycsiklandó csokoládéösszeállításokat vásárolhatunk akár karácsonyra, nem csak a családnak, kedvesnek, barátoknak – az üzletfelek is biztosan odalesznek egy ilyen, küllemében és ízében egyaránt kifinomult csomagért.
Persze aki kávézni szeretne, az továbbra is mesés kínálatból választhat. Gálffi Dezső, akinek a nevét viseli a Galffis nem talált olyan kávét otthon, Székelyföldön, ami ízlett volna neki, ezért nyakába vette hát a világot, hogy ráleljen a neki tetsző kávéfajtákra. Ma már latin-amerikai, afrikai és délkelet-ázsiai ültetvényeken pakolják zsákokba neki a kávészemeket és a kakaóbabot, amiből a kézműves csokoládét gyártják. Fair trade és biotermelés, fenntarthatóság – ezek kulcsszavak, amikor ki kell választani egy-egy új szállítót. Most saját kávéfarm vásárlását tervezi Gálffi Dezső, hogy tényleg a nullára csökkentse azokat a területeket, melyekre nem lát rá a kávécserje ültetésétől a kávégép működtetéséig.