2024. június 13., csütörtök
21.4 C
Budapest

Hatalmas robbanás rázta meg 78 éve Budát: a Regent-ház tragikus története

A robbanás legkevesebb 240-250 emberéletet követelt.

Tragikus események helyszíne volt egykor a Margit-körút: a mai Mechwart liget és Margit körút sarkán állt 78 évvel ezelőtt a Regent-ház, amit 1935-ben építettek a Fenyves és Fried Építészeti Iroda tervei alapján. A modern bérház földszinti kávézójában és a szomszédos bankfiókban a németek lőszereket halmoztak föl a II. világháború végén. A Rózsadomb alján emelt egykori lakóépület szinte a földdel vált egyenlővé, amikor a főváros ostroma idején felrobbantották. A robbantásban, a ház alatt polgári lakosok százai vesztették életüket.

„A környéken élők másnap, 22-én hajnali negyed háromkor hihetetlen robbanásra ébredtek. A bátrabbak kimerészkedtek: −8 fokban az alászálló porban kísérteties látvány tárult a szemük elé. A Regent-ház helyén 6-8 méter magas romhalmaz állt, amelyből lángok csaptak fel, a szomszédos ház pincéjének fala is izzott. A szomszédos ház pincéjében menedéket találó 60 emberből 30 örökre ott maradt, a többiek a 41. számú ház pince falát megbontva menekültek el.(…)Az áldozatok számát csak becsülni lehet. A ház lakói közül mintegy 160-180 fő volt a pincében, illetve ott tartózkodott körülbelül 60 magyar katona is. Arra nézve sincs pontos adat, hogy hány, a lakásokban menedéket kereső halt meg a robbanás következtében. A robbanás legkevesebb 240-250 emberéletet követelt a Regent és a szomszédos 43. számú épületben.”– olvasható Mathaeidesz Konrád a Budai Polgárban megjelent írásában.

Az írásból az is kiderül, hogy nem bizonyított, de valószínűsíthető, hogy a németek tudatosan robbantottak azért, hogy ne kerüljön az ellenség kezére a lőszer, és nem törődtek azzal, hogy cselekedetük mindenkit halálra ítél, aki a házban vagy a ház alatti óvóhelyen keresett menedéket.

A tragédiáról Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere is megemlékezett, aki egy korabeli fotóval a kezében vette szemügyre az egykori robbantás helyszínét.

Fotó: Fortepan

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...