2024. június 13., csütörtök
19.3 C
Budapest

Így lett szellemhotel a Metalurg szálloda

Tizedik születésnapját ünnepli 2024-ben a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), ahol évről évre a legjobbra értékelt dokumentumfilmeket hozzák el a budai mozikba a világ minden tájáról. A fesztiválon a filmek alkotói is megjelennek, akikkel a nézők mélyebben is elmerülhetnek a mozik mondanivalójában.

Idén is elképesztően izgalmas filmeket nézhet meg a hazai közönség a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, köztük a Metalurg Hotel történetét. A dokumentumfilm tiszteletbeli “nagykövete”, Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas újságíró. Őt kérdeztük az alkotásról.

Mitől lesz egy hotel szellemhotel?

Elsősorban attól, hogy elveszíti eredeti funkcióját. Vége a szállóvendégek nyüzsgésének, az elegáns ruhák suhogásának és valami kiüresedés lesz úrrá az egészen, mert a szállodából vagy egy üres hodály marad, vagy beköltöznek olyanok, akik nem hotel vendégek, hanem kényszerből laknak ott.

A Hotel Metalurg esetében mi történt?

Grúzia területén találtak menedéket azok, akik Abháziából elmenekültek 1993-ban. A korábban jól működő hotel épülete ekkor üres volt, és egyszerűen beköltöztek jó páran. Egyedülálló nőkből és gyermekekből álló családok osztoztak a szobákon, csak esküvői fotózásra érkező ifjú párok zavarták meg a szellemhotel belső világát.

Mi történt az ott lakókkal?

Évtizedekig éltek ott, mígnem az egykor pompás, majd lepusztult hotelt megvásárolta egy befektető és a családoknak menniük kellett. Az ő izgalmas világukat dolgozta fel a tehetséges rendező páros, és ez lett a Hotel Metalurg című film.

Hol lehet megnézni az alkotást?

Január 29-én 20:15 perckor vetítik a Mammut 2-ben, de ha valakinek nem jó ez az időpont, akkor január 31-én is megnézheti, 18:00 órakor.

Miért vállalta, hogy tiszteletbeli nagykövete lesz a Hotel Metalurg című filmnek?

Már tavaly is vállaltam szerepet a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál életében, nem csak a Feröer-szigeteki bálnavadászatról szóló film nagykövete voltam, hanem műsort is vezettem. Úgy érzem, hogy a nagy múltú fesztivál valóban egy olyan programot nyújthat az érdeklődőknek, ami tényleg tágítja a szellemi horizontunkat, bővítheti kulturális ismereteinket. Nem utolsó sorban pedig azt tapasztaltam, hogy a szervező társaság rendkívül lelkes és tehetséges és valóban arra törekednek, hogy a lehető legtöbb színvonalas alkotást tudják bemutatni a budai mozikban a fesztivál ideje alatt.

BIDF 2024 – Metalurg Hotel | Hotel Metalurg (trailer) from BIDF on Vimeo.

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...