2024. július 23., kedd
31.4 C
Budapest

Látványos szakaszához ért a Lánchíd felújítása – lassan fellélegezhet Buda is!

Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok talapzatai, a felújított szobrok még az ősszel a helyükre kerülnek. Régi fényében pompázik majd a „Széchenyi Lánczhíd” felirat is, melyet a híd II. világháború utáni újjáépítésekor nem tudtak helyreállítani. A hidat a tervek szerint decemberben visszaadják a forgalomnak.

A szakemberek már az utolsó simításokat végzik a pesti pilon kőfelületein. Tavasz óta megszépültek a pesti kapuzaton lévő oroszlánfejek és a fölöttük lévő címerek, a Lánchíd kapunyílásainak erősen szennyezett, oroszlánfejes záróköveiről és a műhelyben restaurált oroszlánszobrokról különleges vegyszeres pakolásokkal eltávolították az évtizedek során rárakódott csúnya fekete réteget.

Az oroszlánfejek fölötti koronás címerek javítandó elemeit az épen maradt részekről vett szilikonminták segítségével pótolták. A pesti pilonra már visszaszerelték a köveket díszítő 60 kis rozettát és 26 nagyobb díszöntvényt is, ezeket a híd új, kékesszürke színére festették.

Közben olyan kevésbé látványos, ám annál fontosabb munkákkal is végeztek, mint az acélszerkezet kijavítása vagy a rozsdásodás elleni védelem nagy része.

A Lánchíd korszerűsítése várhatóan jövőre fejeződik be, de az útpályát már az idén birtokba vehetjük.

Legfrissebb

Budán a kutyáknak is járt a fürdő: ezen az elegáns helyen...

Gondolta volna, hogy egykor a kutyawellnessben is élen jártunk? Fürösztés, nyírás, trimmelés, közel 100 évvel ezelőttről Budapestről, a kutyafürdők fővárosából. A kerület utcáit járva gyakran...

A vendégek megőrülnek ezért a budai étteremért

A kedvencük a gulyás és a csirkepaprikás, és szívesen oltják a szomjukat egy jó meggysörrel - mondta el lapunknak a Polo Pub háziasszonya. Budán, a...