2024. február 23., péntek
11.4 C
Budapest

Szomszédaink – Szilvi, a fitness instruktor idegenvezető

Önök is úgy vannak vele, hogy aki a kerületben él, azzal valami közösséget éreznek? Pedig alighanem ez a legszínesebb kerület a városban, ezer arca van Vízivárostól az Országúton, a Rózsadombon át Hűvösvölgyig vagy azon is túl, Remetéig vagy Hidegkútig. Mégis szomszédok vagyunk mind, összeköt bennünket valami. Így vannak ezzel sorozatunk szereplői is.

Szöllősi Rita iparművész után Kesziné Tolnai Szilvia idegenvezetővel és csoportos fitness instruktorral beszélgettünk. Aki remek példa arra, hogyan nyissunk új kaput akkor, ha a régi bezárul. De erről később. Szilvi rendkívül agilis fiatal nő, mint a beszélgetésből is kiderül. 2015 óta él a II. kerületben, egyenest Nagykőrösről jött.

Hogy kerültél ide?

A szerelem hozott. Megismerkedtem a férjemmel, és közös otthont kezdtünk keresni. Nekem nagyon fontos volt, hogy élhető környezetbe kerüljek Budapesten. Boldogok vagyunk itt és hálásak, hogy rátaláltunk erre a helyre – a teraszról nyíló csodálatos pesti panorámára és a kertben a hatalmas fenyőre, amit karácsony körül kivilágítanak a lakók, és így van egy óriási karácsonyfánk is.

Merre is van ez a mesés hely?

A Kolosy tértől nem messze, Zöldmálon vagyunk. Jártunk jó pár kerületben otthonkeresőben, mindkettőnknek fontos volt, hogy ne legyen túl nagy a társasház, legyen kert, madárcsicsergés. Így a budai oldal a vágyainknak jobban megfelelt, és amikor ebbe a lakásba beléptünk, éreztük mindketten: igen, ez az a hely.

Honnét tudtátok?

Egyből látszott, hogy tényleg élhető a környék, zöld-övezet, minden megtalálható itt. Az utca végén van a Rózsadomb Center, mellette most már ott a Helló Buda, ahol a foci Eb sportközvetítéseit is néztük. Nagyon jó hangulatú hely, meccs közben lehet mindenféle ételt-italt fogyasztani. Most egy korcsolyapályát is kialakítottak ott. Szintén egy séta távolságra van tőlünk a Szemlő-hegyi-barlang, amit imádunk. Sokat sétálunk a környező utcákon is, a lezárások idején felfedeztünk egy picike erdőt tőlünk két-három utcára, kis játszótérrel, fajátékokkal, katicabogárral, hernyóval, kutyasétáltatókkal.

Mi a kedvenc helyetek a környéken?

Még kocsiba sem kell ülnünk ahhoz, hogy a Café 57-ben együnk. Nagyon szeretjük, kedvesek, jó a kiszolgálás, nagyon-nagyon finoman főznek. Ez az egyik kedvenc helyünk. Szórakozni többnyire átmegyünk Pestre, színházba a Tháliába és a Madáchba járunk leginkább. A Mammutban szoktunk még sűrűn megfordulni, főleg a 2-ben, mert az jó tágas, rögtön átláthatók a boltok. Oda beszélem meg az üzleti találkozókat is, beülünk az egyik kis helyre.

Közgazdász diplomával idegenvezető lettél. A munkádban milyen változást hozott a költözés?

Az idegenvezetésre több a lehetőség a fővárosban, ezért is vonzott a költözés. Budapesten 2020 előtt főként külföldieket vezettem itt a városban angol és olasz nyelven, illetve külön szerződésem van a Pesti Vigadóval és a Zeneakadémiával, ahol külön vizsgát kellett tenni ahhoz, hogy épületlátogatásokat tudjak tartani.

Milyen volt megélni azt, hogy a járvány máról holnapra gyakorlatilag egy falat húzott eléd?

Nagyon fájdalmas. Büszke vagyok magamra, hogy volt bátorságom 2017-ben egy turisztikai iroda alkalmazotti státusza után főállású idegenvezetővé, egyéni vállalkozóvá válni. Így az addig biztosnak tűnő dolgot feladtam, de örülök neki, mert sokkal szabadabbnak érzem magam. Viszont tényleg itt álltam munka nélkül: turisták nem jöhettek és mehettek.

Akkor döntöttél úgy, hogy ha már leült az eredeti szakmád, az idegenvezetés, akkor másik lábon is kellene állni?

Így van. Bár picit korábban kezdődött. Én úgy mentem ki 2019 júniusában Horvátországba egy csoporttal, hogy amíg ők szabad programon voltak, addig én kint ültem a szálloda teraszán és dolgoztam ki a vizsgához a fitness instruktori tételeket. Éreztem, hogy ezt most meg kell csinálnom, ha törik, ha szakad. És milyen jól tettem, hogy hallgattam a megérzésemre, mert 2020 márciusában az arra az évre szóló összes idegenvezetői megbízásomat lemondták. És akkor ott álltam, hogy most kell a B terv.

Spinnig stúdiót nyitottál.

Igen, de nem itt, hanem a X. kerületben, a Pöttyös utcai metrómegálló közelében kaptunk egy kihagyhatatlan ajánlatot. Nekem a mozgásban a nagy szerelmem a spinracing, a spinning egyik testvérága. Annyiban különbözik tőle leegyszerűsítve, hogy vannak benne plusz karhajlítások is tekerés közben, amivel még jobban meg tudjuk dolgoztatni a felsőtestet. Elvégeztem a spinracing oktatói, majd pedig az OKJ-s csoportos fitness instruktori tanfolyamot. Nyitáskor öt spinning-kerékpárunk volt, most már tíz van. Hét-nyolc vendéget fogadunk egy órán, és Pilates-edzéseket is csinálunk.

Mikor térhetsz vissza igazi szerelmedhez, az idegenvezetéshez? Kezdenek visszajönni a külföldi turisták, látni az utcákon. Ők mennyire vannak már a radarodon?

Kezdenek, bár nem az a volumen, mint ami 2020 előtt volt. De már ennek is örülök. Most leginkább belföldi csoportokat viszek. Tegnap is egy vidéki csoportnak állítottam össze egy I. kerületi, várnegyedi sétaprogramot.

A II. kerületbe hoztál-e már turistákat?

Még nem, de van olyan belföldi csoportom, melynek az a célja, hogy kerületenként bejárja a várost.

Itt hova viszed majd el őket?

A Szemlő-hegyi barlangba feltétlenül. Aztán a Pálvölgyi barlangba is. A felújítás utáni Gülbaba türbéhez, a Nagyrétre, Hűvösvölgyben a gyerekvasúttal, a Lukácsba vagy a Veli bej fürdőbe. De gyűjtök még ötleteket. Közben a magyarok utazási kedve is erősödik már. A szomszédos országokba nem csak bátorságuk van elindulni az embereknek, de kedvük is. Én is készülök már a szlovéniai, és a horvátországi útjaimra.

Legfrissebb

Ilyen disznótor még nem volt Budán!

Megnéztük az első budai disznótort a Fény Utcai Piacon. A Fény Utcai piac Buda, de talán egész Budapest egyik legjobb közösségi helyszíne. A piac miatt...

Floráriumok, kerámiák és kézműves sámlik a Maker’s Marketen

A most kétéves Maker's Marketet a hűvösebb időszakban a Marczibányi Téri Művelődési Központban rendezik meg, míg márciustól a Fény utcai piacon. A havi dizájnvásáron...