2024. július 23., kedd
31.4 C
Budapest

Sváb Tájházzal bővült Visegrád turisztikai térképe

Az eseményen részt vett Dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, kormányszóvivő is, aki Visegrád múltját, történelmét és a kisebbségek, köztük a svábok szerepét emelte ki beszédében.

A megnyitón elhangzott, hogy a ház, amit tájházzá avattak, korábban a Lang család tulajdona volt, akik gazdálkodó emberek voltak. A ház egy hagyományos régi parasztház volt, két pincével, ahol a saját maguk által termesztett növényeket tartották. Gazdasági udvaruk is volt, a bejáratot pedig virágokkal díszítették, illetve szőlőlugas adott gyümölcsöt és árnyékot az ott lakóknak.

A háznak megtartották az eredeti felosztását, a padlásteret pedig beépítették, két szobát hoztak létre, amit szálláshelyként üzemeltetnek majd. A ház sváb családi házként funkcionált korábban, most pedig tájházként is jól bemutatja, hogyan éltek korábban a svábok. Sok éven keresztül dolgoztak a projekten, két évvel ezelőtt viszont megjött a lehetőség, hogy megkapják a támogatást, így összeállt az a költségterv, amiből létre tudták hozni a tájházat. Nem csak kiállítótérként, hanem funkcionális házként is üzemel majd, a sváb kultúra házaként. A német nemzetiségi önkormányzat különböző programjai, szakkörök is helyet kapnak majd.

Eőry Dénes, Visegrád polgármestere elsőként németül mondott beszédet, majd magyarul is köszöntötte a megjelenteket. Megköszönte a Nép Építészeti Program, a Bethlen Gábor Alap és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatását, és sok sikert kívánt a programokhoz.

Vincze Máté. közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a magyarországi svábok szerepéről, értékeiről emlékezett meg, kiemelve a takarékosságot, a rendezettséget, odafigyelést, és a soha meg nem törést, az újrakezdésre való képességet.

Az eseményen részt vett Dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, kormányszóvivő is, aki Visegrád múltját, történelmét és a kisebbségek szerepét emelte ki beszédében.

“A nemzetiségek és a sokszínű Pilis-Dunakanyar, élén Visegráddal, élő példája annak, hogy azon kultúrák, amelyek elfogadják és segítik egymást, képesek valódi szeretetben és békességben együtt élni egymással. Ma, amikor különböző ideológiák és kultúrák háborúskodnak egymással, és ez felemészti szinte a mindennapokat, örülök, hogy itt lehetek közöttetek, akik a békesség és a szorgalom jó példájával jártok elöl” – mondta Dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, kormányszóvivő.

A tájházat Dr. Györök Tibor atya áldotta meg. Az ünnepélyes átadón a Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és AMI Fúvószenekara és a Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és AMI Tánccsoportja, a Visegrádi Fellegvár Óvoda óvodásai, a Wildenrosen Táncegyüttes (Nagymaros) tagjai, a Visegrádi Vegyes Sváb Dalkör adott műsort. 18 órától a Kaméleon zenekar fellépésével, utcabállal zárult a program.

Legfrissebb

Budán a kutyáknak is járt a fürdő: ezen az elegáns helyen...

Gondolta volna, hogy egykor a kutyawellnessben is élen jártunk? Fürösztés, nyírás, trimmelés, közel 100 évvel ezelőttről Budapestről, a kutyafürdők fővárosából. A kerület utcáit járva gyakran...

A vendégek megőrülnek ezért a budai étteremért

A kedvencük a gulyás és a csirkepaprikás, és szívesen oltják a szomjukat egy jó meggysörrel - mondta el lapunknak a Polo Pub háziasszonya. Budán, a...