2024. július 23., kedd
28.6 C
Budapest

Tarolt a Szép-kártya 2023-ban

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a Szép-kártya turizmusban betöltött szerepéről beszélt az M1 műsorában.

A Szép-kártya, mint fizetőeszköz továbbra is a belföldi turizmus motorja, amit a számok is bizonyítanak: a szálláshelyeken tavaly 516 ezer felhasználó vette igénybe számlája kiegyenlítéséhez Szép-kártyáját. Emellett továbbra is szívesen fizettek vele éttermekben és turisztikai attrakcióknál. Sokan használták fel tehát az így kapott összeget pihenésre a tavalyi évben, a turisztikai szolgáltatók Szép-kártyás forgalma még úgy is több mint 14 százalékkal bővült éves szinten, hogy 2023 utolsó öt hónapjában a kafeteriaeszközzel hideg élelmiszert is lehetett vásárolni.

“Még ebben az időszakban is több költés volt Szép-kártyáról idegenforgalmi célokra. Az adható összeg is jelentősen megnövekedett. Kedvelt jutalmazási eszköz volt a munkáltatók részéről a Szép-kártya, így mondhatjuk, hogy továbbra is a Szép-kártya az idegenforgalom motorja, ami jó pár régióban egy olyan eszköz, ami igencsak pörgeti a forgalmat” – mondta a turisztikai szakértő.

Dr. Kiss Róbert Richard azt is elmondta, hogy tavaly a munkavállalók Szép-kártyáira feltöltött összegek 25 százalékkal növekedtek 2022-höz képest, és elérték a 445 milliárd forintot. Kiemelték, hogy decemberben történelmi magasságot ért el a havi kártyafeltöltések értéke: 83 milliárd forint érkezett a plasztikokra, ami 58 százalékkal haladta meg a 2022. decemberi szintet.

“A rekreáció rendkívül fontos. Nem csak az a Szép-kártya értelme, hogy az idegenforgalmi szektor szolgáltatói bevételt kapnak és hogy a munkáltatók kedvező adózási formákkal tudnak juttatásokat adni a dolgozóknak, hanem az is, hogy ha arra költjük, amire eredetileg kitalálták, akkor jobban érezzük magunkat, boldogabbak leszünk, élményekkel és tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak” – mondta a turisztikai szakújságíró.

Az MTÜ tájékoztatása szerint a Szép-kártya-költések tavaly minden korábbit felülmúltak: 2023-ban 449,4 milliárd forintot költöttek a felhasználók, amely a megelőző évit 17 százalékkal szárnyalta túl, 2019-hez viszonyítva pedig több mint kétszeresére nőtt (+136 százalék), és reálértéken is 61 százalékkal emelkedett. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a szálláshelyek közül a szállodákban, közülük is a négycsillagos hotelekben költötték a legtöbbet a Szép-kártyákról.

Az adatokból kiderül, hogy a legnépszerűbb célpontok a Balaton és környéke, a fürdő települések, mint Hévíz, Hajdúszoboszló, Sárvár, Debrecen, a Bükk térsége, Eger és Tokaj is nagy sláger, sokat fejlődött Nyíregyháza és környéke, ami szintén köszönhető a Szép-kártyának is.

Tavaly 2022-höz képest a Szép-kártya-felhasználók száma jelentősen bővült, számuk meghaladja a 2,7 milliót. Emellett az elfogadóhelyeké is 10 százalékkal, 60 ezerre nőtt az elmúlt évben. A december végi adatok szerint több mint 83 milliárd forint áll rendelkezésre a Szép-kártyákon – olvasható a közleményben.

Legfrissebb

Budán a kutyáknak is járt a fürdő: ezen az elegáns helyen...

Gondolta volna, hogy egykor a kutyawellnessben is élen jártunk? Fürösztés, nyírás, trimmelés, közel 100 évvel ezelőttről Budapestről, a kutyafürdők fővárosából. A kerület utcáit járva gyakran...

A vendégek megőrülnek ezért a budai étteremért

A kedvencük a gulyás és a csirkepaprikás, és szívesen oltják a szomjukat egy jó meggysörrel - mondta el lapunknak a Polo Pub háziasszonya. Budán, a...