2024. június 13., csütörtök
21.4 C
Budapest

Margit körút: az ismeretlen ismerős

A magyar kultúra napja alkalmából rendhagyó helytörténet sétát vezetett Őrsi Gergely polgármester.

A hűvös idő ellenére körülbelül negyvenen vettek részt a Margit körút – az ismeretlen ismerős helytörténeti séta útvonalát követő, de a jeles nap miatt kibővített vezetésen.

A Mansfeld Péter parki indulás előtt kérdésünkre többen elmondták, hogy először vesznek részt a polgármester úr vezette sétán. Voltak, akik már bejárták vele a kerület több szegletét és érdekes volt hallani, hogy volt aki Csepelről jött el, mert hallotta, hogy a séták nagyon érdekesek.

A parkból gyönyörű kilátás nyílik a városra, a Parlamentre, a Lánchídra és a Citadellára. Őrsi Gergely először a parkról mesélt. Korábban a Veronika kápolna állt itt, amit a török kiűzésé után a betelepülő sváb lakosság épített, 1690 körül. A második világháborúban megsérült, ezért lebontották.

A parkból a Gül Baba utcán sétált le a lelkes és érdeklődő csapat. Az egyik legmeredekebb kerületi utca egy másik érdekessége, és ebben egyedülálló, hogy szemétszállító autók nem járnak erre, aminek az az oka, hogy nem szeretnék rontani a látványt a házak elé kitett kukákkal. A lakóknak az utca alján lévő nagyméretű tárolóba kell levinniük a háztartási hulladékot.

Az utca alján elhaladtunk a volt CEU épület, a Koreai Kulturális Központ előtt. Itt a koreai kiállításokon és programokon kívül a kerületet bemutató tárlatokat is rendeznek.

A Lukács fürdőnél megtudtuk, hogy a jelenleg nem működő Király fürdő innen kapja a vizet – a mostani időszakban is, mivel, ha nem kapna, a páratartalom csökkenése miatt a kupola összeomlana. A Lukács fürdő területén és környékén már nagyon régóta hasznosították a feltörő melegvíz energiáját, elsősorban a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben, de fürdő is volt itt már a török korban, sőt korábban is.

1895-re magánberuházásban létrehoztak egy a mai wellness hotelekhez hasonlító komplexumot, ami ténylegesen a gyógyítást, a felfrissülést és az üdülést szolgálta.

A Kultúra napja alkalmából megálltunk Áprily Lajos és Jékely Zoltán emléktáblájánál is, ahol Őrsi Gergely elmesélte, hogy Péterfy Bori, a népszerű énekesnő dédnagyapja illetve nagyapja volt a két költő.

A nagyon érdekes és informatív séta egyik érdekes állomása volt az 1938-ban, Bauhaus stílusban épült, úgynevezett “Dugattyúsház” a Margit körút 15-17 szám alatt. Az elnevezést a ház a liftjei miatt kapta. Az épület egy építészeti műremek, a lépcsőháza gyönyörű, de még a kapucsengő betűtípusa is a stílust idézi.

A sok látnivaló miatt, a résztvevők nagy örömére a tervezettnél hosszabb séta egyik utolsó állomása volt a korábbi pártházhoz tartozó bunker. Az 1952-ben épült MDP (Magyar Dolgozók Pártja) székház ma a kerületi Önkormányzatnak ad otthont. Őrsi Gergely elmondta, hogy a bunkert rendeltetésszerűén soha nem használták, és az utóbbi időben raktárként hasznosították. A mostani séta résztvevői voltak az első látogatói, pár napja ürítették ki az Önkormányzat dolgozói. A tervek szerint valószínűleg helytörténeti állandó kiállítás helyszíne lesz a jövőben.

A résztvevőket a több, mint kétórás séta után forró teával várták az Önkormányzat épületében, ahol kedvezményes áron meg lehetett vásárolni a kerületet bemutató “Volt egyszer Budán” című helytörténeti album első kötetét. A második kötet még ebben a félévben megjelenik.

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...