2024. július 23., kedd
31.4 C
Budapest

Környezetszépítő praktikák, rekordszámú nevezés – jubilál a Virágos Magyarország

Minden korábbinál nagyobb számú nevezéssel ünnepli 30. születésnapját a Virágos Magyarország verseny. Idén már közel 400 település méretteti meg magát 549 pályázattal – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A kertész- és tájépítészmérnökök, turisztikai szakemberek közreműködésével már javában folyik a zsűrizés. Ősszel az ünnepélyes díjátadón derül majd ki, hogy közülük mely közösségek kapnak elismerést környezetszépítő munkájukért.

Az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyén évről évre egyre több települési önkormányzat vesz részt.

A verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség nagy örömére idén már 383 település összesen 549 pályázattal nevezett. Közülük több mint 40 a határon túli magyar közösség.

Csíkszereda 2022-ben kapta a határon túli települések közül az egyik fődíjat.

A települések öt főkategóriában nevezhettek: 1000 fő alatti és feletti falvak, 30 000 fő alatti és feletti városok, valamint budapesti kerületek. Különböző tematikus díjakra is benyújthatták pályázataikat. Az utóbbiak között évek óta a Legvirágosabb főtér a legnépszerűbb, és ősszel az is kiderül, hogy melyik közösség büszkélkedhet a legszebb fasorral vagy a legszebb óvodai kerttel.

Debrecen 2022-ben a 30 ezer fő feletti lélekszámú városok között lett fődíjas.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával a különböző helyi versenyeket és virágosítási kezdeményezéseket jutalmazzák idén a Virágzó közösség díjjal. A jubileumi verseny új, turisztikai kategóriájában a legjobb Virágos városi és faluséta címért pedig 30 település is ringbe szállt.

A fenntartható turizmus napjaink kiemelt témája, amellyel természetesen az MTÜ és a hazai turizmus is aktívan foglalkozik. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a fenntarthatóság a jubileumi versenyen még hangsúlyosabban jelenjen meg. Nagy öröm látni, hogy ez a törekvés nemcsak minket motivál, hanem az idén benevezett közel 400 települést is” – méltatta a Virágos Magyarország jelentőségét Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Idén először például Az év zöld innovációja díjat is odaítélik, amelyre 16 nevezés érkezett. Mindez azt is jelzi, hogy a fenntarthatóság témája nem csak a szervezők számára fontos, mind több település folytat tudatos zöldfelület-gazdálkodást. A környezettudatosság üzenete és az ezzel kapcsolatos oktatás-nevelés megjelenik a Virágos Magyarország új, vagy megújuló közösségi médiafelületeinek – Facebook, Instagram, TikTok – tartalmaiban is a környezetszépítő praktikák mellett.

A nevezések elbírása során a szervezőbizottság nagy hangsúlyt fektet a települések által elért eredmények helyszíni megismerésére, illetve a szakmai eszmecserére és tanácsadásra. A már jó ütemben haladó értékelésekben közel 180 kertész-, tájépítész- és településtervező mérnök, turisztikai szakember vesz részt.

A Virágos Magyarország kategóriagyőztesei ősszel Budapesten ünnepélyes díjátadón kapják meg az elismeréseket, ahol egy jubileumi díjat is kiosztanak. A fődíjakon kívül többek között kertészeti utalványok, növénydíjak, szakmai konzultációs lehetőségek is gazdára találnak. A szervezőbizottsági tagok egyéb díjakkal is készülnek: a Magyar Kertörökség Alapítvány például nagy értékű növényadománnyal járul hozzá a környezetszépítő verseny 30. születésnapjának még emlékezetesebbé tételéhez.

Biatorbágy virágkompozíciói.

A jubileum alkalmából a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, az Építési és Közlekedési Minisztérium és az Oázis Kertészetek támogatásának köszönhetően minden pályázó település egy-egy emléktáblával és facsemetével is gazdagabb lesz. Ezeket előzetes egyeztetés után ősszel vehetik át.

Forrás: MTÜ, viragosmagyarorszag.hu

Legfrissebb

Budán a kutyáknak is járt a fürdő: ezen az elegáns helyen...

Gondolta volna, hogy egykor a kutyawellnessben is élen jártunk? Fürösztés, nyírás, trimmelés, közel 100 évvel ezelőttről Budapestről, a kutyafürdők fővárosából. A kerület utcáit járva gyakran...

A vendégek megőrülnek ezért a budai étteremért

A kedvencük a gulyás és a csirkepaprikás, és szívesen oltják a szomjukat egy jó meggysörrel - mondta el lapunknak a Polo Pub háziasszonya. Budán, a...