2024. május 28., kedd
26.6 C
Budapest

Saját szóda oltja a II. kerületiek szomját a kánikulában

Tavaly szeptemberben figyelhettünk fel a Fény utcai piacon a Buda Szóda brandre, hiszen akkor nyitotta meg kapuit a Buda Szóda kis üzeme a piac második emeletén.

A júniusi nagy melegben Őrsi Gergely polgármester a kerület saját szódáját csapolta a járókelőknek a hőségben. Ismerkedjünk meg a kerület zöld miniprojektjével! Kisari Szabolcs mesél az üzem létrejöttéről, és a zöld vállalkozás egyéves tapasztalatairól.

Hogyan került a Buda Szóda projektbe?

Bölcsészként korábban egészen mással foglalkoztam. Egy kulturális projekt kapcsán találkoztam a polgármester úrral, aki mesélt arról, hogy egy szódaüzemet fog az önkormányzat üzemeltetni, amit zöld projektként indítanak el annak érdekében, hogy a kerületnek kisebb legyen a PET-palack-terhelése. Korábban már foglalkoztam vendéglátásással, ezért felkértek az üzem vezetésére. Pár hónap alatt kialakítottuk a Fény utcai piacon az üzemet, ami tavaly szeptemberben meg is nyílt. Az ősz és a tél a bejáratás időszaka volt.  Voltak kételyeink, de a lakosság nagyon jól reagált. Hamar népszerű lett az üzem a piacon. Most már kicsit tudunk azon is gondolkodni, hogy hogyan tovább, milyen fejlesztéseket lehet még idővel kitalálni. A Buda Szóda az önkormányzatnak egy mikroprojektje, ami azt jelenti, hogy hosszú távon gondolkodunk. Ez egy nagyon egyszerű vállalkozás, amelynek elsődleges szempontja, hogy nem keletkezik szemét, másodsorban pedig egy jó terméket árusítunk, tisztított vízből készült szódával kínáljuk meg a kerület lakóit. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a kerület közösségét tovább erősíti, hogy a Fény utcai piac ad otthont a szóda palackozásának és palackcseréjének.

Ilyenkor nyáron nagyobb a fogyasztás?

Igen, hatványozottan megnő a jó idő beálltával a szódafogyasztás, hiszen ez a fröccs és a szörpök időszaka, de van, aki télen is szereti, ha van az otthonukban szóda. Amikor megnyitottunk, akkor sok idős nosztalgiázva mesélte, hogy régen milyen nevű lovakkal hordták ki a szódát a környéken. Rengeteg történetet hallottam. Meséltek Károlyról, aki német oldalkocsis motorral szállította a szódát. A lakosok szívesen beszélgetnek, osztanak meg dolgokat vásárlás közben. Már tudom, hogy kivel miről lehet beszélgetni. Van vevő, aki az irodalomban jártas, van, aki a politikai gondolatait szereti megosztani. A kollégám, aki besegít, gombaszakértő, kertészeti szakember. Vele növényekkel kapcsolatos témákról beszélgetnek a vevők.

Naponta hány litert palackot visznek el?

Körülbelül 70-80 másfél literes palackot. A betéti díjat egyszer kell megvenni, utána a palack ingyen van. 1,5 liter szóda ára 130 forint. Technikailag egy egyszerű eljárásról beszélünk, hiszen a megtisztított vízen át 6-7 bár nyomáson szén-dioxidot áramoltatunk, aminek köszönhetően a szikvíz jóval dúsabb lesz. Míg egy dúsított palackos ásványvíz körülbelül 5-6 gramm szén-dioxidot tartalmaz literenként, addig a szikvíz 7-8 grammal büszkélkedhet. Azért, hogy népszerűsítsük a szódánkat, kiszállítást is vállalunk. Kismamáknak, nyugdíjasoknak, kávézóknak, éttermeknek elektromos biciklivel szállítom ki a környékre, amellyel egyszerre 60-70 palackot tudok elvinni. A biciklivel szállítás is a projekt zöld jellegét erősíti.

A kerület mindegyik részébe kiszállítja a szódát?

Nem, az alsó zónában, a Vízivárosban tudom ezt megtenni, a hegyen nehéz biciklizni. A kiszállítás jelenleg ingyen van, a forgalmat szerettük volna növelni ezzel a szolgáltatásunkkal, hogy jobban megismerjenek minket, és hogy minél több szódát vegyenek a kerületben.

Ön kerületi lakos?

Igen, a Margit körúton lakom, alaposan ismerem a kerületet.

Említette, hogy bölcsész szakon végzett. Milyen szakon?

Francia irodalom szakon végeztem az egyetemen. Nemrég elkezdtem újra írni.  A szódaüzemes munkám mellett írtam egy drámát a “Budapest 150” országos drámapályázatra, amellyel 3. helyezést értem el.

Miről szól a dráma, van köze a szódához?

A témába nem szőttem bele a szikvizet, de jó pár sora a drámának itt született az üzemben. A középosztálybeli emberek szerelemi életéről szól, melynek a Titkos menetrend a címe.  Hamarosan kiadásra kerül.  Én magam is meglepődtem a sikeren, mivel korábban még sosem írtam szépirodalmat, csak fordítottam.

A legutóbbi hőségriadón az önkormányzat a Buda Szódával csillapította a helyiek szomját. Hogy fogadták a lakosok?

Érdekes tapasztalat volt, a polgármester úr, Őrsi Gergely is kijött osztagani a Buda Szódát.   A lakosoknak meglepő volt, hogy a csapolt szódavizet ajánlottuk a megszokott ásványvíz helyett. Reméljük, hogy a következő nyári hőségriadó alkalmával már bátrabban fogyasztják a II. kerület lakosai a Buda Szódát.

Legfrissebb

Unja a várost? Akkor irány a Fornapusztai Bölényrezervátum!

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal Csákvárról, a Vértes fővárosáról beszélt a Retro Rádió adásában. A képeslapra illő települést szinte az...

Manóknak nyílt új közösségi kert a II. kerületben

Az óvodások már el is kezdték a palánták ültetését. A Szabadság utcai játszótér mögött nyitott meg a II. kerület legújabb közösségi kertje, a Manóliget, ahol...