2024. június 13., csütörtök
21.4 C
Budapest

Sárkányok között sétáltunk a Biodómnál

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a Biodómnál megrendezett Lampion Fesztiválról jelentkezett.

A sárkány éve jegyében számos eseményt rendeztek Budapesten a kínai kulturális intézetek és más szervezetek. A Fővárosi Állatkertben káprázatos Lampion Fesztivál szórakoztatta a nagyérdeműt. Budapest meglehetősen sokat fejlődött abban, hogy a téli időszakban is kihasználja azokat a közösségi létesítményeket, amelyek egyébként csak üresen szoktak állni ebben az időszakban.

A Garden of Lights például a Füvészkert fénykiállítása volt, amely Alice Csodaországban címmel mesefigurák sokaságát jelenítette meg fény és árnyék segítségével. A Lumina Park pedig ezúttal Budapest történetét dolgozta fel. Ez utóbbit szintén egy olyan helyen csinálták meg, ahol korábban nem volt télen igazán élet – a Palatinus Strandon. Míg ez utóbbiban a medencék között sétálgatva figyelhettük meg a kivilágított régi villamost vagy éppenséggel a metrókocsit, megismerhettük Budapest történetét, addig a Füvészkertben a nyúl meg a macska figurája bűvölte el a vendégeket.

A téli nagy fénykiállítások közül alighanem a Biodómnál megrendezett Lampion Fesztivál sikerült a legjobban. A sárkány éve eleve a kínaiaknak azt jelenti, hogy vagy valami jó, valami pozitív fog történni. Alighanem tökéletesen autentikusan be tudták mutatni a kínai művészetet, történelmet és a kultúrát a hatalmas lampionok segítségével az állatkert területén.

Még élő állatok is voltak, mégpedig kétpúpú tevék, és pontosan úgy legelésztek a lampionok között, mintha Kínában lennénk. A Pekinghez legközelebbi falszakasznál ugyanis tényleg tevék legelésznek – mondta Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró.

A lampionok pedig üzenettel és bírtak: mindegyik valamilyen kínai történetre, történelmi fordulópontra vagy éppen mesevilágra utalt. Érdemes megnézni a képeket!

Fotók: KRR

Legfrissebb

Döntőbe jutottak a budai diákok a Határtalanul vetélkedőn

Rengeteg diák vett részt idén a Határtalanul vetélkedőn, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói a nagydöntőn is részt vett, ahol a legjobb...

DANTE: elmegyógyintézet, bordélyház és borozó is volt korábban az a hely,...

Pár hete nyitotta meg kapuit a Török utca 2. szám alatt a Margit-negyed legújabb kulturális színfoltja, a DANTE.  Jászberényi Gábor és Gulyás Herman Sándor...